Po ruskom embargu môžu potraviny z Ukrajiny zaplaviť slovenský trh

TASR
26.7.2014 14:02

V prípade, že Ruská federácia uvalí embargo na dovoz potravín z Ukrajiny, tak Ukrajina sa bude snažiť tento výpadok vykompenzovať novými trhmi. "Jednou z možností môže byť pre Ukrajinu výhodný trh Európskej únie, keďže boli dočasne zrušené colné bariéry," uviedla pre TASR riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová.

Po ruskom embargu môžu potraviny z Ukrajiny zaplaviť slovenský trh
SITA

"V takomto prípade možno očakávať poškodenie domáceho trhu s potravinami, pretože potraviny z Ukrajiny môžu slovenský trh zaplaviť. Rovnako možno očakávať, že slovenský spotrebiteľ bude uprednostňovať pri nákupe lacnejšie ukrajinské potraviny," zdôraznila.

Nie je podľa nej tajomstvom, že Slováci v záujme šetrenia peňazí dlhodobo nakupujú v rámci cezhraničných nákupov potraviny na Ukrajine. "Pri takomto scenári je pravdepodobný ďalší zánik pracovných miest v potravinárskom priemysle SR," upozornila.

Pripomenula, že PKS však obchod s agropotravinárskymi komoditami medzi Ruskom a Ukrajinou nesleduje. "V záujme zamedzenia prípadných negatívnych dopadov odporúčame vykonať najprv dôslednú analýzu obchodu s agropotravinárskymi komoditami medzi Ruskom a Ukrajinou a následne sa pripraviť na pravdepodobný budúci vývoj trhu," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok