Malajzijský premiér pôjde do Holandska rokovať o vyšetrovaní ukrajinskej kauzy

TASR
26.7.2014 13:36

Malajzijský premiér Najib Razak dnes oznámil, že na budúci týždeň sa stretne s predsedom holandskej vlády Markom Ruttem, s ktorým bude rokovať o tom, ako na miesto na Ukrajine, kde od 17. júla leží pravdepodobne zostrelené malajzijské dopravné lietadlo, zabezpečiť plný prístup vyšetrovateľom.

Malajzijský premiér pôjde do Holandska rokovať o vyšetrovaní ukrajinskej kauzy
SITA

Vo vyhlásení vydanom kanceláriou premiéra Malajzie sa uvádza, že Najib pocestuje do Holandska, kde bude diskutovať o páde letu MH-17 leteckej spoločnosti Malaysia Airlines a rozmiestnení 30 vyšetrovateľov, ktorí sú podľa komuniké úradu malajzijskej vlády potrební na to, aby sa celá kauza mohla plne vyšetriť.

Najib v dokumente uviedol, že proruskí vzbúrenci, pod ktorých kontrolou sa miesto tragédie teraz nachádza, už splnili dve podmienky svojej dohody s Malajziou, ktorými bolo vrátenie tiel obetí a vrátenie dvoch čiernych skriniek lietadla, avšak plné vyšetrovanie sa ešte len musí uskutočniť.

"Mojou prioritou je teraz zabezpečiť, aby... bol medzinárodným vyšetrovateľom umožnený plný vstup na dané miesto. To si bude vyžadovať spoluprácu s tými, ktorí miesto havárie kontrolujú, a s ukrajinskými ozbrojenými silami," hovorí sa vo vyhlásení kancelárie predsedu malajzijskej vlády.

Na palube lietadla, ktoré letelo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, bolo 298 ľudí, z toho 194 Holanďanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok