Nemecký biznis začína meniť názor a podporovať sankcie voči Rusku

TASR
25.7.2014 11:34

Nemeckí podnikatelia začínajú pomaly meniť svoj postoj k sankciám voči Rusku a sú ochotní ich podporiť. K zmene pôvodne negatívneho postoja, čo sa týka sankcií, došlo vo výraznejšej miere potom, ako minulý týždeň na východnej Ukrajine havarovalo lietadlo malajzijských aerolínií.

Nemecký biznis začína meniť názor a podporovať sankcie voči Rusku
SITA

Podľa väčšiny západných štátov ho zostrelili proruskí separatisti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako pre dnešné vydanie denníka Handelsblatt uviedol Eckhard Cordes, predseda nemeckého Výboru pre ekonomické vzťahy s východnou Európou, sú ochotní podporiť aj tvrdšie sankcie voči Rusku, ak prezident Vladimir Putin nebude ochotný spolupracovať na stabilizácii situácie na Ukrajine. "Firmy sa prispôsobia tomu, o čom rozhodnú vláda a Európska únia. Ak povedia, že Rusko dostatočne nespolupracuje a musíme prijať tvrdšie sankcie, na 100 % to podporíme," povedal Cordes.

Ešte nedávno pritom on aj ďalší predstavitelia organizácií zastupujúcich nemecké podniky odmietali sankcie Európskej únie voči Rusku s tým, že by to v proexportne orientovanej nemeckej ekonomike mohlo spôsobiť stratu tisícok pracovných miest. Obávali sa aj zvýšenia cien energií v Európe. Export Nemecka do Ruska klesol za prvé štyri mesiace tohto roka o 14 % a Cordes varoval, že pokles obchodu ohrozuje v Nemecku asi 25.000 pracovných miest.

Neskôr ale Cordes aj ďalšie organizácie začali svoje postoje meniť. Dôvodom je zrútenie sa lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré vo štvrtok 17. júla letelo na linke z Amsterdamu do Kuala Lumpur, v oblasti kontrolovanej proruskými separatistami. Západné krajiny z tragédie obviňujú práve separatistov, ktorí mali lietadlo zostreliť protilietadlovým systémom Buk. Na palube bolo 298 ľudí, pričom haváriu nikto neprežil.

Čo sa týka jednotlivých sankcií, Cordes poukazuje najmä na výber tých, ktoré budú mať dostatočne bolestivý a hlavne rýchly efekt. Ako uviedol, napríklad sankcie voči Rusku vo finančnej oblasti, ktoré budú brániť Moskve v prístupe na kapitálové trhy, "budú najbolestivejšie a budú mať aj veľmi rýchly efekt". Na druhej strane sankcie zasahujúce zbrojársky priemysel a energetické firmy budú potrebovať dlhší čas na to, aby sa ich vplyv prejavil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok