Islamisti zrejme plánujú v Nórsku teroristický útok, tvrdí tajná služba

TASR
24.7.2014 13:56

Islamistická militantná skupina s väzbami na Sýriu pravdepodobne plánuje útok v Nórsku, a to možno už v priebehu nadchádzajúcich dní. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedla šéfka nórskej tajnej služby PST Benedicte Björnlandová.

Islamisti zrejme plánujú v Nórsku teroristický útok, tvrdí tajná služba
ČTK/PICTURE ALLIANCE

"PST získala informácie, že osoby napojené na extrémistickú (islamistickú) skupinu v Sýrii pravdepodobne plánujú uskutočniť teroristický akt v Nórsku," povedala Björnlandová na tlačovej konferencii v nórskom hlavnom meste Oslo.

"Útok pravdepodobne plánujú vykonať v krátkom čase, zrejme počas niekoľkých dní. Nevieme však ako, kedy a akým spôsobom," dodala.

Na základe informácií vyplývajúcich z posudku PST za minulý mesiac z Nórska vycestovalo do Sýrie bojovať zhruba 50 ľudí, sumarizuje agentúra AP. Približne polovica z tohto počtu sa teraz vrátila do Nórska.

Nórska tajná služba nevie vylúčiť, či sa osoby zapletené do tejto hrozby už nachádzajú na území krajiny; povolala preto svoj personál späť z letných dovoleniek s cieľom ďalšieho vyšetrovania informácie.

Nórsko sa stále spamätáva z útoku krajne pravicového fanatika Andersa Behringa Breivika z roku 2011, ktorý počas svojho vyčíňania v letnom tábore pre mládež zabil 69 ľudí a ďalších osem ľudí pripravil o život pri bombovom útoku v Osle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok