Nacistický dozorca zomrel pred vydaním na stíhanie do Nemecka

TASR TA3 SITA
24.7.2014 06:21

Bývalý dozorca v nacistickom koncentračnom tábore zomrel iba niekoľko hodín pred tým, ako ho sudca mohol vydať do Nemecka, kde čelil obvineniam z napomáhania a navádzania k smrti 216.000 Židov. Infromovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Nacistický dozorca zomrel pred vydaním na stíhanie do Nemecka
SITA

Johann Breyer (89) slúžil počas druhej svetovej vojny ako dozorca v koncentračných táboroch Buchenwald a Osvienčim. V roku 1952 emigroval do USA a usadil sa vo Philadelphii. Zomrel v nemocnici.

Email so správou o jeho smrti dostal v stredu sudca Timothy Rice krátko po tom, ako predložil vydanie Breyera do Nemecka.

Nemecké úrady tvrdia, že Breyer bol spoluzodpovedný za smrť 216.000 Židov. Údaj je odhadom. Jeho základom je miera preživších z počtu väzňov, ktorých previezlo 158 vlakov. Tie dorazili do Osvienčimu medzi májom a októbrom 1944.


Breyer slúžil v Buchenwalde do svojho prevelenia do Osvienčimu v roku 1944.

Breyer sa narodil v bývalom Československu a do nacistických ozbrojených zložiek Waffen SS sa pridal ako 17-ročný. Obvinený muž tvrdil, že bol k tomu prinútený a nepodieľal sa na vraždení Židov v koncentračných táboroch. Do Spojených štátoch emigroval ešte v roku 1952. V 90. rokoch sa ho pokúsili vyhostiť, napokon však úrady uznali, že ide o amerického občana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok