Pri dvoch bombových útokoch v Nigérii zahynulo najmenej 82 ľudí

TASR
23.7.2014 18:32

Najmenej 82 obetí na životoch si vyžiadali dva bombové útoky, ku ktorým došlo dnes v meste Kaduna na severozápade Nigérie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pri dvoch bombových útokoch v Nigérii zahynulo najmenej 82 ľudí
SITA/AP

Prvá nálož bola uložená v zaparkovanom automobile pri ceste a explodovala vo chvíli, keď okolo prechádzala kolóna vozidiel s prominentným islamským duchovným, ktorý je otvoreným kritikom hnutia Boko Haram.

Imám Dahiru Bauchi vyviazol bez ujmy na zdraví, na frekventovanej obchodnej ulici Alkali Road však podľa výpovedí svedkov zostalo ležať najmenej 32 mŕtvych tiel. K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. Za incidentom však pravdepodobne stoja militanti z Boko Haram, ktorí za uplynulé tri mesiace pripravili v oblasti viacero podobne koncipovaných teroristických útokov.

Druhá nálož vybuchla na preplnenom trhovisku v Kadune, pričom zabila 50 osôb, telefonicky potvrdil pre Reuters tamojší pracovník Červeného kríža.

Cieľom týchto militantov sú často moslimskí lídri a imámovia, ktorí zastávajú kritický postoj voči ich radikálnej ideológii. Ozbrojenci Boko Haram, ktorí bojujú za vznik islamského štátu v Nigérii, tento rok opakovane napádali civilistov väčšinou v severovýchodnom štáte Borno. Počas prvej polovice roka zavraždili vyše 2000 osôb, uviedla ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

Militantní islamisti sú podozriví aj zo zničenia dôležitého mosta Ngala Bridge na severovýchode krajiny, čím došlo k prerušeniu dopravného spojenia s Kamerunom. Radikáli vyhodili most do vzduchu počas nočného útoku, píše stanica BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok