Iracký premiér sa zaviazal posilniť bezpečnosť kresťanov vo svojej krajine

TASR
23.7.2014 14:21

Iracký premiér Núrí Málikí dnes uviedol, že vláda prijme opatrenia na posilnenie bezpečnosti irackých kresťanov - náboženskej komunity, ktorej sa vyhrážajú radikálni islamisti.

Iracký premiér sa zaviazal posilniť bezpečnosť kresťanov vo svojej krajine
SITA/AP

"Vláda nedovolí, aby kresťania a ďalšie menšiny boli terčom (vyhrážok islamistických radikálov)," vyhlásil Málikí. "Nenecháme ich samých. Musia byť pevní a spoliehať sa na svoju vlasť," dodal.

Málikího vyhlásenie je reakciou na množiace sa správy o útokoch na príslušníkov kresťanskej komunity v Iraku.
Posledným z nich bol prípad z Mósulu, kde radikáli vyzvali kresťanov, aby do minulej soboty poludnia buď konvertovali na islam, alebo zaplatili špeciálnu daň za praktikovanie svojho náboženstva, alebo odišli z mesta bez akéhokoľvek majetku.

Tým, ktorí by neuposlúchli, hrozila poprava sťatím. Ultimátum bolo vyhlásené z mešít prostredníctvom reproduktorov, načo začali ozbrojenci značkovať domy miestnych kresťanov.

V Mósule ešte pred desiatimi rokmi žilo približne 100.000 kresťanov, prevažne členov chaldejskej katolíckej cirkvi. Minulý mesiac ich tam bolo už len niekoľko tisíc, z ktorých väčšina utiekla krátko po obsadení mesta islamistami, podobne ako príslušníci iných, i moslimských menšín.

Podľa mósulského biskupa zvyšných zhruba 150 kresťanských rodín opustilo mesto v posledných dňoch. Predstavení cirkvi rovnaký krok odporučili aj niekoľkým posledným odvážlivcom, ktorí chceli so sunnitskými extrémistami vyjednávať.

Iracký kresťan Joseph T. Kassab pred časom vo svojom článku zverejnenom na Slovensku v revue pre modernú katolícku kultúru Impulz uviedol, že najpravdepodobnejším dôvodom útokov islamistov na kresťanov v Iraku je asi skutočnosť, že moslimské skupiny nerozlišujú medzi kresťanmi zo Západu a kresťanmi z Blízkeho východu.

"Kresťanská komunita v Iraku, tak ako inde na Blízkom východe, sa nezapája do sektárskeho násilia, ale aj tak je ľahkým terčom, pretože nemá milíciu ani kmeňových bojovníkov, ktorí by ju chránili."

Iracké kresťanské komunity patria medzi najstaršie na svete, svoju vieru pestujú v Mezopotámii od Ježišových čias. Aramejčina, ktorou hovorí aj dnes veľká časť irackých kresťanov, bola jazykom apoštolov i jazykom Ježišovým.

V časoch, keď moslimskí vládcovia kresťanskú komunitu tolerovali, prispeli kresťania výraznou mierou k rozvoju spoločností, v ktorých žili. Ich učenci pomohli odštartovať zlatý vek arabského sveta tým, že z gréčtiny a sýrčiny preložili do arabčiny mnohé významné diela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok