Ukrajinskí separatisti zostrelili dve vládne stíhačky

TASR TA3
23.7.2014 14:14

Proruské sily na východe Ukrajiny dnes zostrelili dve bojové lietadlá typu SU-25 patriace ukrajinskej armáde. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti i ukrajinskej agentúry UNIAN to potvrdil hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksyj Dmytraškovskyj s tým, že o osude pilotov nie je zatiaľ nič známe.

Dodal, že lietadlá boli zostrelené v oblasti nad pamätníkom, ktorý sa nachádza na pahorku Saur Mohyla neďaleko mesta Snižne, kde sú pochovaní vojaci padlí v druhej svetovej vojne.

K zostreleniu oboch armádnych stojov malo podľa agentúry Reuters prísť neďaleko oblasti, kde zostrelili civilné malajzijské lietadlo MH17.

O zostrelení lietadiel dnes podľa agentúry UNIAN na svojej stránke na sieti Facebook ako prvý informoval ukrajinský televízny novinár Roman Bočkala, ktorý sa odvolával na zdroje "z prvej línie".

Jedno z lietadiel podľa Bočkala plnilo bojový rozkaz v oblasti Lysyčanska. Pilotom sa podarilo katapultovať sa a momentálne sa po nich pátra. Podľa predbežných správ miesto, kam mohli dopadnúť, je pod kontrolou proruských separatistov.

Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ministra obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Igora Strelkova uviedla, že proruská obrana zostrelila jedno bojové lietadlo a "pravdepodobne zasiahla aj ďalšie".
Podľa Strelkova sa dnes veľmi intenzívne bojuje v okolí Marinivky, kam sa sťahujú aj posily vládnych síl. V Lysyčansku, ktoré v uplynulých dňoch obsadila ukrajinská armáda, vládne sily a Národná garda likvidujú posledné bašty odporu, informovala agentúra UNIAN. Podľa agentúry ITAR-TASS sa však dnes kontroly nad mestom opäť zmocnili sily lojálne samozvanej Luhanskej ľudovej republike.

Nestabilnú situáciu hlásia z mesta Doneck, kde sa bojovalo aj v noci nadnes, a to aj v oblasti medzinárodného letiska.

Agentúra ITAR-TASS uviedla, že mestu hrozí ekologická katastrofa po tom, ako bolo bojmi poškodené zásobovanie miestnej chemickej továrne elektrickou energiou.

Rakety, ktoré zostrelili stíhačky, odpálili z Ruska, tvrdí Kyjev

Za stredajším zostrelením dvoch stíhačiek ukrajinskej armády môže byť zodpovedné priamo Rusko. Naznačila to ukrajinská Bezpečnostná rada, ktorá o tejto otázke mimoriadne rokovala. Rakety, ktoré zasiahli dva stroje typu Su-25, podľa jej informácií vypálili z ruského územia.

"Dve naše stíhačky zasiahli vo výške 5200 metrov. Podľa predbežných informácií rakety vypustili z územia Ruskej federácie," uvádza sa v stanovisku vrcholného ukrajinského bezpečnostného orgánu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok