Vrak lode Costa Concordia sa vydal na poslednú cestu

TASR TA3
23.7.2014 13:23

Vrak talianskej výletnej lode Costa Concordia sa dnes vydal na svoju poslednú cestu. Štyri vlečné člny odťahujú túto takmer 300-metrovú loď s výtlakom 114.000 ton od ostrova Giglio, kde pred 2,5 rokmi stroskotala, do janovského prístavu, kde ju rozoberú a zošrotujú.

Skupina lodí, v ktorej sú aj eskortné plavidlá, sa vydala na cestu približne o 11.00 h po otočení vraku do správneho smeru. Na 320-kilometrovú cestu budú potrebovať najmenej päť dni. Očakáva sa, že do Janova dorazí v nedeľu.

Costa Concordia sa presúva rýchlosťou približne 3,7 km/h a počas celej cesty bude pozorne sledovaná, aby nedošlo k úniku toxických látok do mora. Francúzsko vyjadrilo obavy z ohrozenia životného prostredia svojho ostrova Korzika, nachádzajúceho sa blízko k plánovanej trase presunu.

Inžinieri, medzi ktorými je jediná žena - 30-ročná Nemka -  sledujú vývoj situácie z kontrolnej kabíny priamo na lodi vraku, približuje tlačová agentúra DPA.

Rozobratie lode na šrot by malo trvať dva roky a poskytne prácu takmer tisícke ľudí. Asi 40.000-50.000 ton ocele z vraku by sa malo dať recyklovať. Celý proces likvidácie Costy Concordie má celkovo stáť vyše miliardu dolárov, čo by mali uhradiť poistné spoločnosti.

Luxusná výletná loď Costa Concordia v januári 2012 narazila na skaliská v blízkosti ostrova Giglio a prevrátila sa. Pri nehode zahynulo 32 ľudí. V Toskánsku pokračuje súd s kapitánom lode, obvineným zo zabitia, zavinenia stroskotania lode a z jej opustenia pred ukončením evakuácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok