Máme dôkazy, že lietadlo zostrelili Rusi, tvrdí Kyjev

SITA
21.7.2014 18:33

Kyjev má dôkazy, že raketa, ktorá zostrelila malajzijské lietadlo, pochádza z Ruska. V pondelok to povedal hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny Andrij Lysenko.

Máme dôkazy, že lietadlo zostrelili Rusi, tvrdí Kyjev
SITA/AP

"Existujú dôkazy, že raketu, ktorá zasiahla lietadlo, vystrelili teroristi, ktorí dostali výzbroj a špecialistov z Ruskej federácie," povedal Lysenko na tlačovej konferencii. "Aby zapreli túto tragédiu, (Rusi) vytvárajú mnoho obrázkov a máp. Preskúmame každú fotografiu a ďalšie plány produkované ruskou stranou," dodal.

Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Grojsman v pondelok uviedol, že všetky obete z miesta nešťastia zmrazili a prevezú ich vlakom do východného mesta Charkov. Následne poputujú ďalej do Holandska. Vyjadril tiež podozrenie, že povstalci mohli pozmeniť dáta čiernych skriniek havarovaného lietadla. "Máme informácie, že záznamníky boli celé tie dni v ich rukách a spravili na nich určité veci," povedal.

Rusko odmieta zodpovednosť a tvrdí, že v čase havárie letelo k boeingu ukrajinské bojové lietadlo. Ruský systém vzdušnej kontroly zachytil lietadlo ukrajinských vzdušných síl, pravdepodobne (stíhačku) Su-25 smerujúcu k malajzijskému boeingu, uviedol predstaviteľ ruských vzdušných síl Igor Makušev na tlačovej konferencii. Ukrajina tieto tvrdenia odmietla. 

MH17 mapa 1 (SITA).jpg
MH17 letecký záber (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok