SHMÚ vystríha pred povodňami v Žilinskom a Prievidzkom okrese

TASR SHMU TA3
21.7.2014 18:00

Výstraha najvyššieho, tretieho stupňa pred prívalovými povodňami platí pre sever okresu Žilina a okres Prievidza. Vyplýva to z aktualizovanej informácie Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

SHMÚ aktualizoval meteorologickú aj hydrologickú výstrahu. Pred búrkami by sa mala mať do polnoci na pozore väčšia časť Slovenska. Výstraha prvého (najnižšieho) stupňa platí pre Bratislavský a časť Prešovského kraja.

Výstraha druhého (stredného) stupňa platí pre časti Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja.

Pre sever Žilinského okresu platí najvyšší, tretí stupeň hydrologickej výstrahy až do 23.00 h. "Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach nastal výrazný vzostup vodných hladín na Varínke s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich 3. stupňu povodňovej aktivity," uvádza na svojej webovej stránke SHMÚ. Upozorňuje, že je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

Pre okres Prievidza platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy do 20.00 h. SHMÚ predpokladá vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch.

Môže byť dosiahnutý alebo prekročený vodný stav zodpovedajúci stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok