Putin: Separatisti musia pustiť vyšetrovateľov na miesto havárie

TA3 TASR SITA
21.7.2014 07:16

Zahraničné tímy vyšetrovateľov prišli do mesta Torez na východe Ukrajiny. Separatisti uložili telá obetí zostreleného Boeingu do chladiarenských vozňov na tamojšej železničnej stanici. Kyjev medzičasom nariadil armáde zastaviť boje v 40-kilometrovom okruhu od miesta havárie, aby uľahčil vyšetrovanie. Šéf americkej diplomacie John Kerry pripomenul dôkazy, ktoré vraj potvrdzujú, že stroj zostrelili separatisti.

Porošenko nariadil zastaviť paľbu v okolí miesta pádu boeingu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nariadil dnes bezpečnostným silám zastaviť vojenské operácie v 40-kilometrovom okruhu od miesta pádu malajzijského dopravného lietadla.

"Porošenko: Ukrajinskí vojaci nespustia paľbu v 40-kilometrovom okruhu," napísal na sociálnej sieti Twitter Porošenkov hovorca Sviatoslav Ceholko, ktorého citovala agentúra Ukrinform.

Kyjev prizval ruských expertov k vyšetrovaniu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes oznámil, že nariadil prizvať ruských expertov k vyšetrovaniu pádu malajzijského lietadla v Doneckej oblasti. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.

Porošenko počas návštevy na malajzijskom veľvyslanectve v Kyjeve povedal, že okamžite po páde lietadla pozval k vyšetrovaniu zástupcov krajín, ktorých občania pri tragédii zahynuli. Ukrajinský prezident k tomu dodal, že "dal pokyny pozvať ruských zástupcov, aby sa zabezpečila maximálna transparentnosť" vyšetrovania.

Putin: Separatisti musia pustiť vyšetrovateľov na miesto havárie

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v pondelok ukrajinských separatistov, aby umožnili medzinárodným vyšetrovateľom prístup na miesto havárie malajzijského lietadla. V televíznom vystúpení odetý v čiernom Putin zdôraznil, že úrady na východe Ukrajiny musia urobiť všetko, aby zaistili bezpečnosť medzinárodných expertov.

Ruský líder zopakoval, že k tragédii by nedošlo, keby ukrajinská vláda neukončila prímerie so separatistami a neobnovila vojenskú operáciu na východe Ukrajiny. "Nikto však nemá právo zneužívať túto tragédiu na dosiahnutie sebeckých politických cieľov," vyhlásil Putin.

Jaceňuk nemá pochybnosti o zostrelení malajzijského lietadla profesionálmi

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že niet pochybností o tom, že malajzijské lietadlo bolo zostrelené, a to pravdepodobne raketovým systémom BUK-M1, ovládaným "profesionálmi".

"Nateraz nemáme žiadne pochybnosti o tom, že lietadlo bolo zostrelené. Príčina je, že raketová strela bola pravdepodobne vypálená zo (systému) BUK-M1 (radarom navádzaného raketového systému). Je jasné, že tento systém nemôžu obsluhovať opití proruskí teroristi. Boli to profesionáli," vyhlásil Jaceňuk, čím dal opäť najavo, že z podielu na havárii lietadla, ktorá si vyžiadala životy všetkých ľudí na palube, Kyjev podozrieva Moskvu.

Biely dom a Austrália opätovne vyzývajú Rusko, aby umožnilo vyšetrovanie

Americký prezident Barack Obama a austrálsky premiér Tony Abbott opakovane vyzvali Rusko, aby umožnilo "neobmedzené a transparentné" medzinárodné vyšetrenie zostrelenia malajzijského civilného lietadla na Ukrajine.

Biely dom uvádza, že Obama a Abbott spolu viedli rozhovor v nedeľu večer. Zhodli sa, že Rusko má povinnosť využiť svoj vplyv na pro-ruských separatistov, ktorí majú miesto pádu lietadla pod kontrolou a donútiť ich spolupracovať s medzinárodnými vyšetrovateľmi.

Putin odporúča austrálskemu premiérovi, aby nerobil predčasné závery

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok