Novým podpredsedom Súdnej rady SR je Ján Vanko

TA3 SITA
21.7.2014 07:11

Členovia súdnej rady ho jednomyseľne zvolili na dnešnom mimoriadnom rokovaní, ktoré iniciovali dve skupiny členov rady.

Vanka za podpredsedu navrhol Milan Ďurica, k návrhu sa potom pridala aj Eva Fulcová. Ešte pred voľbou ho podporil Imrich Volkai aj Jozef Maruščák. Keďže si súdna rada bez predsedu, povedie ju Vanko.

Súdna rada bola necelý mesiac bez vedenia - stále nemá predsedu a nemala ani podpredsedu, ktorý by povinnosti šéfa rady mal vykonávať, ak predseda nie je vymenovaný, a tiež počas jeho neprítomnosti.

Bývalé vedenie súdnej rady skončilo svoje pôsobenie v druhej polovici júna. Štefanovi Harabinovi 22. júna vypršalo funkčné obdobie predsedu najvyššieho súdu – táto funkcia sa podľa aktuálneho znenia ústavy, platného už len do septembra, automatický spája s postom predsedu súdnej rady. Na poste podpredsedníčky rady už nebola ani Mária Bujňáková, keďže ju nový prezident Andrej Kiska 18. júna z rady odvolal, podobne ako ďalších dvoch členov rady nominovaných jeho predchodcom Ivanom Gašparovičom.

Podľa zákona o súdnej rade počas neprítomnosti predsedu a podpredsedu vykonáva ich povinnosti prítomný vekovo najstarší člen súdnej rady. Tým je teraz nominant prezidenta Ján Klučka. Zákon však počíta len s tým, že najstarší člen vedie radu výlučne v neprítomnosťou vedenia rady. Neprítomnosťou sa však podľa člena rady Dušana Čima štandardne nerozumie neobsadenie funkcie.

Jedna skupina iniciátorov mimoriadneho rokovania súdnej rady (Elena Berthotyová, Dušan Čimo, Rudolf Čirč, Peter Straka, Ján Vanko a Jozef Vozár) predložila aj úpravu rokovacieho poriadku, z ktorého chceli odstrániť "trecie plochy" a zabezpečiť sfunkčnenie rady. Napokon sa však autori rozhodli návrh vziať späť. Dnešný predsedajúci Ján Klučka dával na zváženie, či by rada nemala mať úplne nový rokovací poriadok, keďže od septembra začne platiť novela ústavy aj vykonávacích predpisov a tieto normy zasahujú aj do fungovania súdnej rady. Definitívne rozhodnutie o forme zmeny rokovacieho poriadku padne na budúcom rokovaní súdnej rady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok