Tabaková firma má vdove po fajčiarovi vyplatiť vyše 23 miliárd dolárov

TASR
20.7.2014 11:57

Floridský súd v piatok nariadil tabakovej spoločnosti R. J. Reynolds, aby ako exemplárny trest vyplatila 23,6 miliardy dolárov (17,45 mld. eur) vdove Cynthii Robinsonovej, ktorá na spoločnosť podala žalobu za smrť jej manžela. Ten zomrel na rakovinou spôsobenú fajčením. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Tabaková firma má vdove po fajčiarovi vyplatiť vyše 23 miliárd dolárov
SITA

Spolu s touto sumou porota nariadila aj vyplatenie odškodného vo výške 16,8 milióna dolárov (12,42 mil. eur) ako kompenzáciu. Podľa verdiktu druhá najväčšia americká tabaková spoločnosť úmyselne zatajovala zdravotné riziká svojich produktov.

Robinsonová zažalovala tabakovú firmu R. J. Reynolds v roku 2008 v mene svojho zosnulého manžela.
Viceprezident spoločnosti a šéf právneho oddelenia Jeffery Raborn označil výšku sumy za "hrubo prehnanú" a sľúbil, že firma sa proti rozsudku odvolá.

Prípad vdovy Robinsonovej je jednou z tisícov žalôb, ktoré na Floride podali po tom, ako floridský najvyšší súd v roku 2006 zrušil verdikt o vyplatení odškodného v celkovej sume 107 miliárd eur v prípade hromadnej žaloby. Podľa pôvodného rozsudku museli fajčiari a ich rodiny iba preukázať závislosť a dokázať, že fajčenie spôsobilo ich zdravotné problémy alebo smrť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok