Iracký prezident Talabání sa vrátil do vlasti po jeden a pol roku

TASR
20.7.2014 07:56

Iracký prezident Džalál Talabání sa v sobotu vrátil do vlasti z Nemecka, kde sa od konca roku 2012 liečil z následkov mozgovej porážky, oznámila agentúra DPA.

Iracký prezident Talabání sa vrátil do vlasti po jeden a pol roku
SITA/AP

Podľa analytikov prezidentova dlhá neprítomnosť prispela k súčasnej kríze v Iraku, ktorého rozsiahle oblasti ovládli v júni islamskí militanti. Talabání pred svojim odchodom zohrával kľúčovú úlohu pri riešení sporov medzi súperiacimi šiitskými, sunnitskými a kurdskými frakciami.

Prezident (80) priletel v sobotu na letisko v meste Sulajmáníja v irackom autonómnom Kurdistane, kde ho privítala jeho manželka so synom, vysokopostaveným regionálnym predstaviteľom. Talabání nariadil, aby sa vzhľadom na krízovú situáciu v krajine nekonali žiadne oficiálne oslavy jeho príchodu. Apeloval tiež na svojich kurdských spoluobčanov, aby sa zdržali tradičnej oslavnej streľby do vzduchu a predišli tak potenciálnym obetiam.

Džalál Talabání sa v roku 2005 stal prvým nearabským prezidentom Iraku; 18. decembra 2012 utrpel mozgovú porážku a krátko na to ho previezli na liečbu do Nemecka.

Do vlasti sa vrátil len niekoľko dní predtým, ako má iracký parlament rozhodnúť o tom, kto bude hlavou štátu v ďalšom funkčnom období. Podľa názoru mnohých pozorovateľov je však už Talabání politicky "odpísaný" a  zdravotne nespôsobilý zastávať úrad a všeobecne sa preto neočakáva, že by opäť kandidoval za prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok