Medzi Moskvou, Kyjevom a Západom sa začala informačná vojna

TA3 TASR
19.7.2014 11:21

Kyjev má údajne presvedčivé dôkazy o tom, že raketu proti Boeingu malajzijských aerolínií vystrelila z protiraketového systému BUK ruská posádka. Príkaz k paľbe mal vydať šéf povstalcov spolu s dôstojníkom ruskej rozviedky.

Zverejnili zoznam obetí

Malajzijské aerolínie zverejnili zoznam ľudí, ktorí boli na palube zostreleného Boeingu. Nešťastie neprežilo 192 Holanďanov, vrátane jedného, ktorý mal aj americké občianstvo. Zahynulo aj 44 Malajzijčanov, 27 obyvateľov Austrálie, 12 občanov Indonézie, štyria Nemci a Belgičania, traja obyvatelia Filipín, jeden Kanaďan a jeden Novozélanďan. Na palube neboli Slováci.

Porošenko nebude tolerovať bránenie v práci pozorovateľom na mieste tragédie

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes holandskému ministrovi zahraničných vecí Fransovi Timmermansovi povedal, že nebude tolerovať kroky separatistov, ktorí bránia medzinárodným pozorovateľom a ďalším expertom vyšetriť pád malajzijského dopravného lietadla.

Podľa Porošenka proruskí separatisti opäť bránili v práci pozorovateľom z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí sa dostali na miesto tragédie.

"Nebudeme tolerovať bránenie v práci komisii a to, že títo zástupcovia z iných krajín nemajú možnosť viesť objektívne vyšetrovanie," citovala ukrajinského prezidenta agentúra Reuters.

Petro Porošenko Frans Timmermans (SITA).jpg

O aktuálnej situácii na Ukrajine nám povedal spravodajca Českého rozhlasu Martin Dorazín

Letecká tragédia malajzijského lietadla sa podpisuje aj na medzinárodnej diplomacii

Rusko vyzvalo Kyjev a rebelov, aby nebránili expertom v prístupe k miestu dopadu

Rusko vyzvalo dnes ukrajinské úrady a vzbúrencov, aby poskytli medzinárodným expertom prístup k miestu pádu malajzijského dopravného lietadla. Uviedlo to ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Vyhlásenie prišlo v čase, keď Kyjev obviňuje Rusko a proruských separatistov z ničenia dôkazov na mieste štvrtkového pádu lietadla na východe Ukrajiny, ktorý neprežil nikto z 298 ľudí na palube.

"Je zvláštne, že pred tým, ako sa vôbec začal proces, sa oficiálni predstavitelia viacerých štátov ponáhľali neopodstatnene predkladať svoje verzie toho, čo spôsobilo zrútenie lietadla, čím vyvinuli tlak na priebeh vyšetrovania," uviedlo tiež ruské ministerstvo, ktoré citovala agentúra Reuters.

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) medzitým informovali, že im znova odopreli úplný prístup k mieste pádu malajzijského lietadla. Práci približne 20 zástupcov OBSE bránili ozbrojení separatisti, aj keď sa tam mohli pohybovať voľnejšie než v piatok, uviedol hovorca organizácie podľa agentúry DPA.

Pracovníci OBSE sledovali, ako neznámi ľudia prenášajú telá obetí v plastových vreciach k ceste. Bližšie vysvetlenie im však nikto neposkytol. Celá oblasť zrútenia lietadla je naďalej strážená. "Ostro nás sledovali ťažko ozbrojení muži a museli sme sa pohybovať opatrne," dodal hovorca.

Britský minister obrany obvinil Rusko zo sponzorovania terorizmu

Nový britský minister obrany Michael Fallon obvinil Rusko zo sponzorovania terorizmu a prezidentovi Vladimiru Putinovi odkázal, aby sa vypratal z východnej Ukrajiny. O niečo miernejšie sa vyjadril premiér pre Sunday Times. Ak sa v prípade zostreleného Boeingu 777 dokáže vina separatistov, podľa Davida Camerona, zodpovednosť ponesie aj Moskva. Na tvrdší postoj voči nej vyzval Európsku úniu.

Let číslo 17 vyradia z ponuky, Amsterdam dostane 19-ku

Malajzijský letecký prepravca Malaysia Airlines od budúceho týždňa prestane používať pre svoj let z Amsterdamu do Kuala Lumpur označenie s číslom 17, ktoré niesol vo štvrtok nad Ukrajinou zostrelený stroj.

Stránka airlineroute.net poukázala na fakt, že budúcotýždňové rezervácie na cestu z holandskej metropoly do Malajzie už neniesol inkriminované číslo. Po novom to už bude číslo 19. Malaysia Airlines tak nadviazala na svoje rozhodnutie vyradiť aj číslo 370, ktoré nieslo od marca nezvestné lietadlo smerujúce do Pekingu.

Letecké spoločnosti zvyknú vyradiť čísla, ktoré sa spojili s tragédiou a veľkým počtom obetí. Stalo sa tak napríklad aj v prípade všetkých štyroch letov z 11. septembra. Spoločnosť United Airlines zrušila let s číslom 93 z Newarku a let číslo 175 z Bostonu. American Airlines zase let číslo 11 z Bostonu a let číslo 77 z Washingtonu. Podobne postupovala aj Asiana Airlines v prípade letu číslo 214 po minuloročnom páde jej stroja v San Franciscu.

Ukrajinská vláda a separatisti sa predbežne dohodli na odstránení tiel

Vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ dnes oznámil, že vláda a proruskí separatisti dosiahli predbežnú dohodu o odstránení tiel obetí z miesta dopadu zostreleného civilného lietadla spoločnosti Malaysian Airlines. Napísala to agentúra AP.

Informácie o tom, ako sa telá rozkladajú vďaka letným horúčavám vyvolali na celom svete silné pobúrenie; obzvlášť v Holandsku, odkiaľ pochádzala polovica obetí.

Ukrajinská vláda a separatisti sa navzájom obviňujú z vystrelenia rakety zem-vzduch, ktorá vo štvrtok zasiahla lietadlo Malaysian Airlines MH17. Zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Grojsman povedal, že predbežná dohoda umožní ukrajinským záchranárom a medzinárodným pozorovateľom odstrániť telá a prepraviť ich na bezpečné miesto. Nespresnil, kde sa toto miesto nachádza. Dodal, že dosiaľ bolo na mieste nešťastia objavených 192 tiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok