UEFA potrestala Spartak Trnava za rasizmus

TASR
19.7.2014 09:11

Disciplinárna komisia Európskej futbalovej únie (UEFA) potrestala slovenský klub Spartak Trnava za rasistické prejavy jeho fanúšikov, keď mu čiastočne uzavrela štadión na odvetný zápas druhého predkola Európskej ligy. V stretnutí proti gruzínskemu Zestafoni musia zostať sektory B1 a B2 na štadióne v Zlatých Moravciach prázdne.

UEFA potrestala Spartak Trnava za rasizmus

UEFA reagovala na správu bulharského delegáta, ktorý po zápase s maltským Hibernians upozornil na rasistické prvky v správaní fanúšikov "andelov". "Vo štvrtok sme dostali od UEFA vyrozumenie o uzavretí časti štadióna. Delegát počas zápasu s Hibernians zhotovil fotografie, na ktorých zachytil fanúšikov oblečených v tričkách s rasistickým motívom a symbolikou. Zároveň poukázal na chorál "Slovanista", v ktorom mali zaznieť prvky neznášanlivosti. Neminie nás za to zrejme ani nemalá pokuta. Najväčším trestom je uzavretie časti štadióna, ktoré sa týka asi šesťsto miest, čo je ďalšia výrazná finančná strata na vstupnom," uviedol PR manažér Spartaka Marek Ondrejka pre stránku spartak.sk.

"Mrzí nás táto situácia o to viac, že stretnutie sa hralo vo veľmi dobrej futbalovej atmosfére, prebehlo bez problémov, čo si po stretnutí pochvaľovali aj samotní hráči. Necítili sme, že by bol niekde problém. Správa z UEFA nás prekvapila, sme z rozhodnutia smutní a zvažujeme, že sa proti verdiktu odvoláme," pokračoval.
"Vyzývame priaznivcov Spartaka, aby zvážili aj vhodnosť oblečenia a symbolík na vlajkách, s ktorými idú na štadión. Vzniknutou situáciou najviac utrpia práve fanúšikovia a klub, nedávajme preto dôvod na podobný krok voči Spartaku aj v budúcnosti," dodal.

"Boj proti rasizmu patrí k najvyšším prioritám UEFA. Razíme politiku nulovej tolerancie voči prejavom rasizmu a diskriminácie na ihrisku i v hľadisku. Všetky formy rasistického správania považujeme za závažné previnenia voči disciplinárnemu poriadku a budú potrestané najťažšími sankciami. Vzhľadom na nové disciplinárne predpisy, ktoré platia od 1. júna 2013, sme pristúpili k posilneniu sankcií, aby sme zabránili akémukoľvek takémuto správaniu," píše sa v stanovisku UEFA.

Spartak Trnava odohrá odvetu s FC Zestafoni vo štvrtok 24. júla o 19.30 v Zlatých Moravciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok