Zomrela Nataša Tanská, autorka rozprávky Puf a Muf

TASR, youtube.com
18.7.2014 22:10

Spisovateľka, novinárka, scenáristka a herečka Nataša Tanská, absolventka VŠMU v Bratislave, už nie je medzi živými, vyplýva z informácií českých elektronických médií.

Zomrela Nataša Tanská, autorka rozprávky Puf a Muf
youtube.com

Rodáčka z Prahy, ktorá však pôsobila i na Slovensku, kde bola redaktorkou Kultúrneho života a Kultúrnej tvorby, pracovala v časopise Roháč, ale pôsobila aj ako filmová dramaturgička na bratislavskej Kolibe, zomrela vo veku 84 rokov 16. júla. Správu o jej úmrtí potvrdil dnes jeden z pražských domovov, v ktorom strávila posledné roky života.

Herečka známa z filmu Babička podľa rovnomenného diela Boženy Němcovej (1940) si zahrala okrem iného aj vo filmoch ako Biela tma alebo Krakatit. V ďalšej filmovej kariére jej zabránili zdravotné problémy. Spolupracovala však napríklad na kultovom filme režiséra Dušana Hanáka 322.

Knihy Nataše Tanskej, ktorá žila od roku 1969 v Prahe, sú po desaťročia vyhľadávaným artiklom na československom a neskôr českom i slovenskom knižnom trhu. Patria medzi ne napríklad Vyznáte sa v tlačenici?, Úvod do šťukológie, Puf a Muf, S dievčiskom sa nehráme, Zajtra ideme do školy a mnohé ďalšie.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok