Bulharsko zverejnilo po dvoch rokoch identitu atentátnika z Burgasu

TASR
18.7.2014 17:50

Identitu samovražedného atentátnika z letiska v bulharskom Burgase, kde bomba presne pred dvoma rokmi pripravila o život sedem ľudí, vrátane piatich izraelských turistov, sa podarilo jednoznačne objasniť vďaka testom DNA.

Bulharsko zverejnilo po dvoch rokoch identitu atentátnika z Burgasu
SITA

V deň 2. výročia krvavého útoku o tom v Sofii informovali bulharská prokuratúra a bezpečnostná agentúra DANS, píše tlačová agentúra APA.

Páchateľ, ktorý vyhodil do vzduchu autobus s izraelskými turistami pri termináli burgaského letiska, mal pri sebe falošný vodičský preukaz na meno Jacques Felipe Martin. V skutočnosti išlo o Mohamada Hassana El Husseiniho (známeho aj ako Mohamed Hassan El), oznámili vyšetrovatelia. Rodák z Libanonu, ktorý mal v čase atentátu 23 rokov, disponoval dvojitým libanonsko-francúzskym občianstvom. Mučenícku smrť atentátnika oslavovali podľa informácií DANS jeho príbuzní na sociálnych sieťach.

Identitu atentátnikových komplicov sa podarilo objasniť už skôr, v júli 2013.

Podľa bezpečnostných zložiek nimi boli austrálsky občan Maliad Farah (33), známy aj pod menom Hussein Hussein, a El Hajj Hassan (26), ktorý má kanadský pas. Obaja odcestovali po atentáte do Libanonu. Bulharsko požiadalo o ich vydanie.

V zmysle skôr zverejnených poznatkov vyšetrovania bolo za atentátom v Burgase libanonské radikálne hnutie Hizballáh. Jeho vojenské krídlo zaradila Európska únia 22. júla 2013 na svoj zoznam teroristických organizácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok