Ukrajinci uzatvorili vzdušný priestor nad konfliktnou zónou

SITA
18.7.2014 10:43

Ukrajina uzavrela vzdušný priestor nad svojimi východnými regiónmi, kde v súčasnosti prebieha operácia proti proruským separatistom. Informovalo o tom ministerstvo pre infraštruktúru.

Ukrajinci uzatvorili vzdušný priestor nad konfliktnou zónou
flightradars.eu

Stalo sa tak deň po tom, čo sa pri hraniciach s Ruskom zrútilo malajzijské lietadlo, pričom zomrelo 298 ľudí. Podľa všetkého bolo zostrelené, pôvodca nešťastia zatiaľ známy nie je. Ministerstvo na svojej webovej stránke uviedlo, že vzdušný priestor je úplne uzatvorený nad východným Doneckým a Luhanským regiónom, kde sa bojuje, a čiastočne prelety zakázali aj nad susedným Charkovským regiónom.

Mnohé letecké spoločnosti už vo štvrtok oznámili, že po nešťastí prestanú lietať nad východom Ukrajiny. Ako prvá o tom informovala Lufthansa, ktorú nasledoval ruský Aeroflot a následne aj ďalšie spoločnosti. Aerolínie pritom bežne lietajú aj nad oblasťami zmietanými konfliktami, ako je Irak a Afganistan. Dôvodom je, že tamojší militanti spravidla nedisponujú technikou na prípadné zostrelenie civilných lietadiel pohybujúcich sa v obrovských výškach. Podľa expertov sú v zásade len dve možnosti, ako zostreliť civilné stroje v letovej hladine niekoľkých kilometrov: buď pomocou radarom navádzaných rakiet zem-vzduch, alebo prostredníctvom stíhačiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok