Ľudia, ktorí boli v Taliansku, by nemali darovať krv

SITA
17.7.2014 14:38

Ľudia, ktorí v poslednom čase navštívili Taliansko, by po návrate nemali darovať krv. Vyskytuje sa tam totiž vírus západonílskej horúčky. Krv by nemali darovať minimálne 28 dní po návrate z tejto krajiny.

Ľudia, ktorí boli v Taliansku, by nemali darovať krv
SITA

Štátny ústav pre kontrolu liečiv vyzýva všetky transfúziologické zariadenia, aby si pred odberom krvi preverili u darcov, či sa v inkriminovaných oblastiach nenachádzali. Výskyt vírusu zaznamenala Európska komisia Rapid Alert pre krv a zložky z krvi.

Západonílska horúčka je akútne, chrípke podobné horúčkovité ochorenie trópov a subtrópov. Vírus sa prenáša najmä z komárov na vtáky a medzi vtákmi navzájom, príležitostne však môže komár infikovať aj človeka. Jeden až šesť dní po uštipnutí sa choroba prejaví teplotami a bolesťami svalov. Neskôr sa ešte pridružia výrazne opuchnuté lymfatické uzliny. Asi u tretiny pacientov sa vyvinú na prsiach, chrbte a ramenách kožné vyrážky, ktoré neskôr bez šúpania zmiznú. Očkovacia látka nie je k dispozícii, ochrana proti hmyzu je preto jediným efektívnym preventívnym opatrením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok