Poslanci si tento rok odsedeli v parlamente 50 dní

SITA
17.7.2014 10:54

Poslanci od začiatku roka strávili v parlamentnej sále počas zasadnutí Národnej rady SR 50 kalendárnych dní. Spolu parlament od januára prijal 42 zákonov, z toho 36 vládnych a šesť poslaneckých.

Poslanci si tento rok odsedeli v parlamente 50 dní
SITA

Prezident SR vrátil na opätovné prerokovanie tri zákony, v skrátenom legislatívnom konaní boli prerokované štyri zákony. Od začiatku volebného obdobia poslanci celkovo odobrili 262 právnych noriem. Pre agentúru SITA to uviedol Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR.

Zo štyroch naplánovaných schôdzí najviac rokovacích dní malo zasadnutie na prelome mája a júna, a to 15. Júnovo - júlová schôdza trvala 12 dní, zasadnutie na prelome marca a apríla trvalo 11 dní a počas januárovo - februárového zasadnutia poslanci v sále odsedeli 10 dní. Výnimočným bola slávnostná schôdza k inaugurácii prezidenta Andreja Kisku, ktorá sa konala v nedeľu 15. júna.

Do pamäti sa zapísala aj mimoriadna schôdza k odvolávaniu premiéra Roberta Fica, počas ktorej došlo okolo polnoci k fyzickým atakom medzi poslancami Smeru-SD a opozície. Fico ako odvolávaný premiér na schôdzi chýbal, zo sály odišiel okamžite po svojom prejave v úvode zasadnutia, s ním odišli aj vládni poslanci.

Zákonodarcovia v prvom polroku chceli z ministerskej stoličky zosadiť aj šéfa rezortu spravodlivosti Tomáša Boreca. Opozícia mu vyčítala dovolanie, ktoré Borec podal v kauze bývalého košického komunálneho politika Františka Olejníka, odsúdeného za korupciu na päť rokov nepodmienečne.

Mimoriadne parlament zasadal aj k postoju vlády voči ombudsmanke Jane Dubovcovej. Národná rada SR podľa opozície mala vyjadriť vážne znepokojenie nad postupom vlády, ktorá na januárovom zasadnutí neumožnila verejnej ochrankyni práv informovať kabinet o údajnom porušení základných práv a slobôd pri policajnom zásahu v Moldave nad Bodvou.

Opozícia zvolala aj mimoriadnu schôdzu k spornému predaju emisií počas prvej vlády Roberta Fica v rokoch 2006 - 2010 a výsledkom jej vyšetrovania. Vládny Smer-SD ju však zablokoval, keď neschválil jej program. Neskôr opozičné strany iniciovali schôdzu k vysloveniu nedôvery premiérovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok