Putin: Nové sankcie privedú rusko-americké vzťahy do slepej uličky

TASR TA3
17.7.2014 07:20

Sankcie sa vám vrátia ako bumerang. Takto reagoval ruský prezident Vladimir Putin na včerajší tvrdý krok Spojených štátov. Američania uvalili sankcie na Moskvu za jej postup voči Ukrajine. Po oznámení sankcií, mierne klesli akcie na moskovskej burze. Agentúra ITAR-TASS pripomína, že Američania síce obmedzili prístup ruských firiem na americký trh, ale ich majetok na území Spojených štátov nezablokovali.

Spojené štáty v stredu uvalili na ruskú ekonomiku dosiaľ najrozsiahlejšie sankcie, ktoré sa týkajú spoločností a bánk ako Gazprombank či Rosnefť, ale aj ďalších popredných energetických a zbrojárskych podnikov. Washington konštantne zvyšuje svoje finančné sankcie voči Moskve pre jej zasahovanie do vnútroštátnych záležitostí susednej Ukrajiny.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Rosnefť Igora Sečina sú americké sankcie voči tomuto ruskému štátnemu energetickému podniku ilegálne, pretože nemajú s ukrajinskou krízou nič do činenia. Sečin ďalej uviedol, že sankcie poškodia akcionárov amerických firiem a bánk, ktoré spolupracujú s Rosnefťom.

"Rozhodnutie zahrnúť Rosnefť na sankčný zoznam je neoprávnené, subjektívne a protizákonné," povedal Sečin po stretnutí s Putinom v Brazílii. Sečin je členom delegácie podnikateľských lídrov, ktorí prezidenta sprevádzajú na summite hospodárskeho zoskupenia BRICS. "Ide o snahu zhoršiť ekonomickú situáciu našich občanov," dodal Sečin na adresu sankcií, ktoré odstavili dotknuté ruské podniky od amerického finančného systému.

Sankcie, publikované na webovej stránke amerického ministerstva financií, sa zatiaľ netýkajú Gazpromu, najväčšej ruskej plynárenskej spoločnosti, ktorá energeticky zásobuje väčšinu Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok