Izrael vyhlásil krátke prímerie, Palestínci ho porušili útokom z mínometov

TA3 SITA TASR
17.7.2014 07:27

Medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas platí od 9. ráno nášho času prímerie, ktoré vyprší o druhej popoludní. Zastavenie paľby má slúžiť na doplnenie zásob vody a potravín v Gaze. Tesne pred prímerím si izraelská paľba podľa agentúry AFP vyžiadala tri obete na palestínskej strane, ktorá prímerie nedodržala.

Raketa z Gazy zasiahla Izrael presne v čase vypršania dočasného prímeria

Palestínski militanti odpálili dnes raketu z pásma Gazy na Izrael práve v čase, keď vypršalo päťhodinové humanitárne prímerie.

Podľa izraelskej armády dopadla raketa na mesto Aškelon presne o 15.00 h miestneho času (14.00 h SELČ), keď sa skončilo dohodnuté zastavenie vojenských aktivít. Neboli hlásené žiadne zranenia, informovala agentúra AP.

Dočasné prímerie platilo dnes z iniciatívy OSN, cieľom bolo umožniť Palestínčanom z Gazy, aby sa zásobili potravinami, vodou a ďalšími základnými potrebami po desiatich dňoch izraelskej vzdušnej ofenzívy, zameranej na zastavenie raketových útokov na Izrael.

Militanti z Gazy chceli zaútočiť cez tunel

Izraelská armáda vo štvrtok informovala o zmarení útoku 13 militantov z Pásma Gazy, ktorí sa dostali cez hranicu vykopaným tunelom. Podľa hovorcu ozbrojených síl Petra Lernera skupinu spozorovali približne 250 metrov od hranice a zasiahli proti nej zo vzduchu.

Armáda sa domnieva, že minimálne jeden bojovník pri nálete zahynul, zatiaľ čo ďalší sa tunelom zrejme vrátili na palestínske územie.

Udalosť sa odohrala krátko pred začiatkom niekoľkohodinového humanitárneho prímeria, na ktoré vyzvala OSN a súhlasili s ním tak Izrael, ako aj palestínske hnutie Hamás ovládajúce Pásmo Gazy.

Izraelčania sa podľa Lernera chystajú prerušiť boje i napriek najnovšej infiltrácii, druhej od 8. júla, keď armáda začala ofenzívu v Pásme Gazy. V prvom prípade z minulého týždňa sa štvorica militantov dostala do Izraela po mori.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok