Súkromná kozmická loď Cygnus priviezla nové zásoby na ISS

TASR TA3
16.7.2014 16:29

Súkromná kozmická loď Cygnus priviezla dnes na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) viac ako 1360 kilogramov potravín, vybavenia a vedeckých zariadení.

Súkromná kozmická loď Cygnus priviezla nové zásoby na ISS
SITA/AP

Bezpilotná loď, vyvinutá americkou súkromnou spoločnosťou Orbital Sciences Corporation, dorazila na ISS po takmer trojdňovom lete dnes krátko po 12.30 h SELČ.

Veliteľ stanice, americký astronaut Steven Swanson, zachytil Cygnus za pomoci veľkého robotického ramena. Stanica sa v tom čase nachádzala približne 418 kilometrov nad púštnou oblasťou severnej Líbye.

Súčasťou nákladu je aj súbor odevov zo špeciálnych materiálov eliminujúcich zápach a baktérie. Posádka orbitálnej základne by ich mala využívať na cvičenie.

Do vesmíru vyniesla Cygnus nosná raketa Antares, ktorá odštartovala v nedeľu večer z kozmodrómu na ostrove Wallops Island pri pobreží amerického štátu Virgínia.

Spoločnosť Orbital Sciences uskutočnila už tri komerčné zásobovacie misie na ISS (vrátane prebiehajúcej) na základe kontraktu s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA). Podobný kontrakt má aj ďalšia súkromná firma SpaceX.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok