Standard & Poor's chce urovnať spor s vládou USA

SITA
16.7.2014 12:01

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) je ochotná zaplatiť 1 mld. USD, aby urovnala spor s vládnymi úradmi v USA. Informoval o tom v utorok denník the Wall Street Journal (WSJ), pričom sa odvolával na zdroje oboznámené s problematikou.

Standard & Poor's chce urovnať spor s vládou USA
SITA

Federálne ministerstvo spravodlivosti vlani vo februári podalo na agentúru žalobu o 5 mld. USD. Dôvodom boli údajné manipulácie pri posudzovaní hypotekárnych cenných papierov, ktorým agentúra údajne vydávala nadhodnotené ratingy. S&P podľa denníka akékoľvek pochybenia naďalej odmieta a tvrdenia ministerstva, že z komerčných dôvodov umelo nadhodnocovala ratingy, už v minulosti označila za "bezpredmetné".

Federálna vláda v USA podaním žaloby na S&P a jej materskú spoločnosť The McGraw-Hill Companies vlani podnikla prvý právny krok voči niektorej z popredných ratingových agentúr za údajne protiprávne konanie počas finančnej krízy. Agentúry čelia kritike, že v snahe získať vyššie provízie od emitentov upisovali vysoké ratingy tisíckam rizikových a iných hypotekárnych cenných papierov a prispeli tak k vystupňovaniu finančnej krízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok