Izrael schválil návrh prímeria, Hamás váha

TA3 TASR
15.7.2014 07:02

Izraelský bezpečnostný kabinet schválil dnes egyptský návrh na vyhlásenie prímeria, ktoré by malo ukončiť týždeň trvajúce boje medzi Izraelom a palestínskymi militantnými frakciami.

Podľa návrhu Káhiry mal pokoj zbraní vstúpiť do platnosti dnes o 08.00 SELČ. Či sa tak skutočne stane, však nie je jasné, píše agentúra AP.

Uzavretie prímeria totiž predtým odmietlo ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktoré kontroluje pásmo Gazy. Brigády Izaddína Kasáma označili návrh na ukončenie bojov za ponižujúci a avizovali, že budú pokračovať v boji proti židovskému štátu, a to zo zvyšujúcou sa intenzitou.

Egyptská iniciatíva dáva obom bojujúcim stranám 12-hodinovú lehotu na úplné a bezpodmienečné zastavenie útokov. Potom by malo nasledovať otvorenie hraničných priechodov pásma Gazy a mierové rozhovory v Káhire, ktoré by mali uskutočniť do dvoch dní. Pristúpenie k prímeriu schválil dnes ráno na zasadnutí v Tel Avive bezpečnostný kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Návrh Egypta na prímerie medzi Izraelom a Palestínčanmi má ukončiť týždeň trvajúce cezhraničné boje, ktoré si vyžiadali životy najmenej 185 Palestínčanov. Palestínski militanti za rovnaký čas odpálili na židovský štát podľa rôznych informácií od 700 do 1000 rakiet. Väčšina z nich dopadla do neobývaných oblastí alebo ich zneškodnila izraelská protiraketová obrana.

Izrael spustil minulý utorok vzdušnú ofenzívu v pásme Gazy, ktoré je pod kontrolou militantného Hamasu s odôvodnením, že reaguje na intenzívne ostreľovanie svojho územia z Gazy.

Ozbrojené krídlo Hamasu odmietlo prímerie

zbrojené krídlo palestínskeho  hnutia Hamas v utorok na svojej oficiálnej internetovej stránke odmietlo egyptský návrh prímeria v pásme Gazy, informovala o tom agentúra Reuters.

Takzvané Brigády Izaddína Kasáma na stránke uviedli, že text mierovej dohody oficiálne nedostali. Na základe výňatkov, ktoré boli zverejnené v médiách, ale konštatujú, že ide o "iniciatívu poníženia a podrobenia".

"Náš boj s nepriateľom pokračuje a jeho krutosť a intenzita sa bude zvyšovať," uvádzajú. Návrh Egypta na prímerie medzi Izraelom a Palestínčanmi mal ukončiť týždeň trvajúce cezhraničné boje, ktoré si vyžiadali životy najmenej 180 Palestínčanov.

Rakety odpálené z Egypta zranili v Izraeli štyroch ľudí

Štyroch civilistov zranili dnes tri rakety vypálené z Egypta na izraelské letovisko Eilat pri Červenom mori, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na izraelské bezpečnostné zdroje.

Podľa zdroja rakety odpálili islamskí militanti z nepokojného Sinajského polostrova s úmyslom podkopať úsilie Káhiry o sprostredkovanie prímeria, ktoré by ukončilo týždeň trvajúce ostreľovanie a raketové útoky medzi Izraelom a Palestínčanmi v pásme Gazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok