Nemci sa stali štvrtýkrát majstrami sveta vo futbale

TA3 TASR SITA
13.7.2014 23:43

Futbalisti Nemecka získali v nedeľu titul svetových šampiónov na 20. MS v Brazílii. Vo finále na bájnej Maracane v Rio de Janeiro zvíťazili nad Argentínou 1:0 po predĺžení a vybojovali si už ich štvrté svetové zlato po rokoch 1954, 1974 a 1990. O triumfe Nationalelf rozhodol striedajúci Mario Götze v 113. minúte.

Nemci sa stali štvrtýkrát majstrami sveta vo futbale
TASR

Argentínčania nepridali do svojej zbierky tretí primát z MS, na ich lavičke po tomto šampionáte končí hlavný tréner Alejandro Sabella. Ten avizoval toto svoje rozhodnutie už pred pár dňami bez ohľadu na výsledok rozhodujúceho súboja o trofej. 

Výsledok - finále - nedeľa:

Nemecko - Argentína 1:0 po predĺžení (0:0, 0:0)

Gól: 113. Götze, ŽK: 29. Schweinsteiger, 34. Höwedes - 64. Mascherano, 65. Agüero, rozhodovali: Rizzoli - Faverani, Stefani (všetci Tal.), 74 738 divákov

Zostavy:

Nemecko: Neuer - Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Kramer (31. Schürrle) - Th. Müller, Kroos, Mesut Özil (120. Mertesacker) - Klose (88. Götze)

Argentína: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Mascherano, Biglia - Enzo Pérez (86. Gago), Messi, Lavezzi (46. Agüero) - Higuaín (78. Palacio) 

V úvode zaujal priamy kop Kroosa, zakončenie Higuaína tesne vedľa a dravý prienik Messiho. Ani jedna z týchto troch príležitostí však nepriniesla otvorenie skóre. Na začiatku 21. min urobil obrovskú chybu Kroos, keď hlavičkou vysunul protihráča Higuaína, ale Argentínčan zlyhal v tutovke - netrafil bránku. Po polhodine ten istý hráč už skóroval, ale jeho gól neplatil pre postavenie mimo hry. Potom sa krásnym sólom prezentoval Messi, ale v rozhodujúcej chvíli neprihral dobre Higuaínovi. Štvornásobný najlepší hráč na svete sa predral k zakončeniu päť minút pred koncom prvého polčasu, ale Boateng vykopol spred bránkovej čiary. A keď Höwedes v nadstavenom čase trafil po rohovom kope Kroosa hlavičkou len do žrde, mužstvá odišli do kabín za bezgólového stavu.

Hneď na začiatku druhej časti to mohol zmeniť Messi, ale zoči-voči Neuerovi netrafil bránku. V 59. min si Romero bez vážnejších problémov poradil s hlavičkou Kloseho. Dvadsať minút pred koncom riadneho hracieho času si Schürrle neprebral dobre loptu vo vynikajúcej pozícii a napokon nebolo z toho nebezpečenstvo pre Argentínu. V 82. min z hranice pokutového územia neuspel ani Kroos a duel dospel do predĺženia.

Jeho úvod priniesol tutovku Schürrleho, no pokus krídelníka FC Chelsea z hranice malého vápna reflexívne vyrazil Romero. V 97. min striedajúci Palacio nepochopiteľne zlyhal vo vynikajúcej šanci, keď prehodil Neuera, ale netrafil bránku. Rozhodujúci moment stretnutia prišiel v 113. min, keď si striedajúci Götze stlmil center na prsiach a ľavačkou prekonal argentínskeho gólmana.

Hodnotenie Ľuba Moravčíka:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok