Slovinci si dnes volia zástupcov v parlamente

TA3
13.7.2014 08:40

Prvé predbežné výsledky týkajúce sa predpokladaného zloženia parlamentu by mohli byť vyhlásené okolo 23:00. Oficiálne výsledky budú známe po tom, čo komisia dostane hlasovacie lístky aj zo zahraničia, a síce 29. júla.

Ako uviedla slovinská tlačová agentúra STA, k urnám môže dnes pristúpiť celkovo 1,7 milióna oprávnených voličov. Svoj hlas môžu Slovinci odovzdať vo viac ako 3.140 volebných miestnostiach po celej krajine. Rovnako tak môžu učiniť aj v zahraničí na jednom z 32 zastupiteľstiev. Očakáva sa, že túto možnosť využije okolo 4.000 Slovincov žijúcich v zahraničí.

Z celkového počtu uchádzačov na post poslancov (1.134) zastupujúcich 17 politických zoskupení je 43 percent žien. Takmer 70 percent kandidátov sa uchádza o znovuzvolenie. Medzi kandidátmi sú aj zástupcovia maďarskej a talianskej menšiny, László Göncz a Roberto Battelli.

Predčasné voľby v Slovinsku vyvolal mocenský boj medzi odchádzajúcou premiérkou Alenkou Bratušekovou a jej vtedajšou stranou Pozitívne Slovinsko. Bratušeková v apríli zo strany odišla, niekoľko dní nato sa vzdala aj funkcie premiérky a založila si vlastnú stranu - Aliancia Alenky Bratušekovej (ZaAB).
Favoritom predčasných volieb je novovzniknutá Strana Mira Cerara (SMC). Tá bola založená 2. júna, po rezignácii premiérky. Podľa prognóz inštitútu Mediana by stredoľavá SMC mohla vo voľbách získať do 40 percent hlasov a nasledovať bleskovú kariéru strany Pozitívne Slovinsko (PS), ktorá tiež vznikla krátko pred predčasnými parlamentnými voľbami v decembri 2011 a získala v nich väčšinu hlasov.

Očakáva sa, že druhou najsilnejšou stranou vo voľbách bude pravicová, liberálno-konzervatívna Slovinská demokratická strana (SDS) Janeza Janšu so ziskom okolo 16 percent. Demokrati však kandidujú bez neho, pretože si vo väzení odpykáva dvojročný trest za korupciu.

Treťou najsilnejšou stranou, s možným ziskom okolo desiatich percent hlasov, by sa podľa prieskumov mohla stať Demokratická strana dôchodcov Slovinska (DeSUS). Až po nej nasledujú Sociálni demokrati (SD) prezidenta Boruta Pahora a Nové Slovinsko (NSi), ktoré podľa predpovedí môže získať okolo 7,7 percenta.
Analytici očakávajú, že SMC vytvorí koaličnú vládu so SDS a DeSUS, ktoré sú aj v odstupujúcej vláde.
Podľa prieskumu, ktorý si objednala štátna televízia RTVS1o, má zo všetkých ostatných kandidujúcich strán šancu získať potrebné najmenej štyri percentá hlasov a niektoré z 90 parlamentných kresiel už iba Aliancia Alenky Bratušekovej (ZaAB). Podľa prieskumu by ZaAB mohla získať 5,1 percenta hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok