Rusko pomôže Kube s prieskumom podmorských ropných ložísk

TASR
12.7.2014 15:31

Putin prisľúbil Kube pomoc s prieskumom podmorských ropných ložísk. Ako uviedol, je presvedčený, že ruská ropná spoločnosť Rosnefť a kubánska štátna ropná firma Cupet začnú "v krátkom čase" spoločný prieskum pri brehoch Kuby. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko pomôže Kube s prieskumom podmorských ropných ložísk
SITA

Krátko predtým, než Putin v piatok (11. 7.) začal na Kube 6-dňové turné po krajinách Latinskej Ameriky, sa Rosnefť a ďalšia ruská štátna firma Zarubežnefť dohodli na podpore spoločnosti Cupet pri prieskume kubánskych podmorských ložísk. Kuba má obmedzené možnosti ťažby ropy na pevnine a v súčasnosti je závislá od dovozu ropy z Venezuely.

Počas návštevy Kuby ruský prezident, ktorého sprevádzal aj šéf Rosnefti Igor Sečin, Havane prisľúbil reinvestovať zvyšný kubánsky dlh voči Rusku v hodnote 3,5 miliardy USD (2,57 miliardy eur) do rozvojových projektov na ostrove. Ponuka je súčasťou dohody o odpustení 90 % kubánskeho dlhu voči Rusku. Väčšina z dlhov Kuby pochádza z obdobia Sovietskeho zväzu, keď Moskva pomáhala úvermi financovať spojenecký komunistický štát.

Putin zároveň dodal, že viaceré ruské firmy majú záujem o vstup do novej špeciálnej ekonomickej zóny, ktorá sa nachádza v prístave Mariel neďaleko Havany. Kuba považuje zónu za kľúčový projekt pre svoj hospodársky rozvoj, no zatiaľ sa zahraničné spoločnosti do nej nehrnú.

Spomínané prísľuby ruskej vlády na Kube umožnia ostrovnej krajine získať potrebné zahraničné investície v období, keď ekonomika stále trpí v dôsledku 52 rokov trvajúceho hospodárskeho embarga USA voči Kube. Kroky Ruska zároveň demonštrujú jeho úsilie získať na Kube opätovne pôvodný vplyv z obdobia Sovietskeho zväzu. Ako uviedol ruský prezident, "Rusko poskytne kubánskym priateľom podporu na prekonanie nelegálnej blokády ich krajiny".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok