Číňan čelí obvineniu z krádeže tajných materiálov amerických firiem

TASR
12.7.2014 08:17

Americké rady obvinili čínskeho podnikateľa z vniknutia do počítačových systémov amerických spoločností, ktoré majú s ministerstvom obrany USA podpísané veľké kontrakty, a následnej krádeže údajov o vojenských projektoch.

Číňan čelí obvineniu z krádeže tajných materiálov amerických firiem
TA3

S odvolaním sa na americké úrady o tom dnes informovala agentúra Associated Press.

Obvinený Su Pin spolupracoval s dvoma nemenovanými čínskymi hackermi v období rokov 2009 až 2013 s cieľom získavať údaje o kontraktoch medzi ministerstvom a spoločnosťami, medzi ktorými bol aj výrobca lietadiel Boeing. Podľa americkej prokuratúry je Su Pin podozrivý z toho, že získané informácie sa následne pokúšal speňažiť ich predajom čínskym štátnym podnikom.

V spise obžaloby, ktorý bol podaný na okresnom súde v Los Angeles, sa uvádza, že trojica sa zamerala na údaje o stíhačkách F-22 a F-35 a vojenskom dopravnom lietadle C-17.

Podľa hovorkyne FBI Laury Eimmilierovej je čínsky podnikateľ vo väzbe v Kanade, kde ho 28. júna zatkla miestna polícia.

Právny zástupca čínskeho podnikateľa sa k obvineniam nevyjadril. Spoločnosť Boeing prostredníctvom vyhlásenia uviedla, že s vyšetrovateľmi spolupracovala a bude spolupracovať, aby "jednotlivci, ktorí sa dopúšťajú ekonomickej špionáže alebo krádeže obchodného tajomstva amerických spoločností" niesli za svoje činy zodpovednosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok