Rusko žiada odklad platnosti dohody o voľnom obchode medzi Ukrajinou a EÚ

TASR
11.7.2014 20:24

Rusko vyzvalo dnes Európsku úniu, aby neuzavrela s Ukrajinou dohodu o voľnom obchode, dokiaľ sa nevyriešia obavy Moskvy ohľadom tejto otázky. Oznámila to agentúra Reuters.

Rusko žiada odklad platnosti dohody o voľnom obchode medzi Ukrajinou a EÚ
SITA

Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev po rokovaní s komisárom EÚ pre obchod Karlom De Guchtom a šéfom ukrajinskej diplomacie Pavlom Klimkinom v Bruseli varoval, že po vstúpení asociačnej dohody do platnosti bude musieť Moskva prehodnotiť svoje colné predpisy voči Ukrajine.

"Obávame sa, že naši kolegovia dostatočne nechápu rozsah daného problému, ktorému budeme čeliť. Trváme preto na tom, aby asociačná dohoda medzi Ukrajinou a EÚ nevstúpila do platnosti, dokiaľ sa tieto rizikové záležitosti nevyjasnia," citovala Uljukajeva ruská  agentúra RIA Novosti.

EÚ podpísala asociačnú dohodu s Kyjevom 27. júna po tom, ako ju Ruskom podporovaný bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vlani v novembri odmietol. Toto rozhodnutie prispelo vo februári k jeho zvrhnutiu.
Moskva sa obáva, že Ukrajina by mohla reexportovať tovar z EÚ do Ruska bez platenia cla, ktorým Rusko  chráni svoju vlastnú produkciu.

Pred trojdňovými rokovaniami v Bruseli Uljukajev uviedol, že dohoda medzi EÚ a Ukrajinou nesie riziko "možného vytlačenia ruského tovaru z európskeho trhu a ukrajinského tovaru z ukrajinského trhu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok