Sagan má napriek skvelým výsledkom ďaleko k Pottierovi

SITA
11.7.2014 15:06

Slovenský cyklista Peter Sagan v doterajších šiestich etapách tohtoročnej Tour de France vždy skončil do 5. miesta, k prekonaniu historických rekordov slávnych etapových pretekov má však napriek súčasným skvelým výsledkom ešte poriadne ďaleko.

Sagan má napriek skvelým výsledkom ďaleko k Pottierovi
SITA/AP

Od roku 1903 sa už viackrát stalo, že cyklista sa v úvodných etapách pravidelne umiestňoval na popredných priečkach.

Štatistika najväčšieho počtu pozícii jazdcov v najlepšej päťke oficiálne neexistuje, za zmienku však stoja niektoré výkony. V roku 1906 celkový víťaz Tour de France René Pottier prišiel do cieľa do 5. miesta v prvých trinástich etapách, pričom štyrikrát preťal pásku ako prvý. V roku 1903 premiérový víťaz Grand Boucle Maurice Garin prišiel do cieľa vo všetkých šiestich etapách vtedajšieho programu v elitnej päťke, trikrát sa tešil z víťazstva. Z novších čias stoja za zmienku výkony Robbieho McEwena, ktorý v roku 2002 bol v prvých šiestich individuálnych etapách vždy do 6. priečky.

V súvislosti so Saganom je oveľa zaujímavejší iný fakt. Do piatka absolvoval na Tour de France 48 etáp a v 41 z nich mal na sebe zelený dres vedúceho muža bodovacej súťaže. V roku 2012 sa doňho obliekol po dvoch dňoch, vlani po troch a teraz pred treťou etapou. Sagan skončil vo finiši na pódiovej priečke doteraz šestnásťkrát, štyrikrát sa tešil z etapového prvenstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok