Vanessa Mae pravdepodobne nemohla štartovať v Soči

SITA
11.7.2014 11:17

Britská husľová virtuózka Vanessa Mae pravdepodobne nemohla štartovať na zimných olympijských hrách v Soči. Slovinský lyžiarsky zväz našiel pochybenia pri organizácii januárových pretekov v Krvavci a prešetruje ich organizáciu, keďže sa objavili podozrenia na sfalšovanie výsledkov.

Vanessa Mae pravdepodobne nemohla štartovať v Soči
SITA/AP

Práve na základe výsledkov pretekov v Slovinsku mohla 35-ročná hudobníčka, ktorá sa narodila v Singapure anglickému hotelierovi s thajskými koreňmi a čínskej matke, štartovať pod piatimi kruhmi v Soči. Na svahoch Červenej Poľany skončila na poslednom 67. mieste v obrovskom slalome.

Slovinci už suspendovali za falšovanie výsledkov štyroch organizátorov a činovníkov pretekov a pokračujú vo vyšetrovaní. Podľa kvalifikačných kritérií Medzinárodného olympijského výboru a Medzinárodnej lyžiarskej federácie mohla krajina bez miesta v elitnej päťstovke renkingových listín vyslať na olympijské súťaže v slalome a obrovskom slalome svojho jedného zástupcu, ktorý absolvoval aspoň päť medzinárodne uznaných súťaží a získal na nich v priemere maximálne 140 FIS bodov. Vanessa Mae splnila kritériá práve štartom v Slovinsku.

Prezident Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Gian-Franco Kasper je sklamaný z udalostí, ktoré sa stali v Slovinsku. "Národnej federácii sme dali priestor, aby interne vyšetrila celý prípad a vyvodila dôsledky. Až potom sa rozhodneme, ako budeme ďalej postupovať," povedal Kasper.

"Primárne je to záležitosť Slovinskej lyžiarskej federácie, prípadne FIS," uviedla hovorkyňa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Emmanuelle Moreauová.

Vanessa Mae súťaží na lyžiarskych svahoch ako Vanessa Vanakornová, používa priezvisko svojho otca. Lyžovať sa naučila už ako štvorročná, s riadnymi tréningami začala v roku 2010. Kým v jej detstve dostali prednosť husle, počas posledného roka to boli lyže a všetko podriadila účasti v Soči.

Vanessu Mae, celým menom Vanessa-Mae Vanakornová Nicholsonová, prezývajú ju aj "prevtelený Paganini". Už ako 10-ročná sólovo koncertovala s Londýnskou filharmóniou, v jedenástich sa stala najmladšou žiačkou v histórii Kráľovskej akadémie hudby v Londýne. Celosvetovú popularitu jej prinieslo hudobné experimentovanie - fúzia klasických diel s techno-popovými aranžmánmi. Má britské občianstvo a thajský pas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok