Nemecko vyzvalo predstaviteľa amerických tajných služieb na odchod z krajiny

TA3 TASR
10.7.2014 17:21

Nemecká vláda požiadala hlavného predstaviteľa amerických tajných služieb pôsobiaceho v Berlíne, aby opustil územie krajiny. Opatrenie je reakciou na dva prípady odhalenia údajných špiónov, ktorí mali v Nemecku pracovať pre Spojené štáty.

"Predstaviteľ amerických tajných služieb na veľvyslanectve USA bol požiadaný, aby opustil Nemecko," oznámil dnes hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

Hovorca tak potvrdil predchádzajúcu informáciu nemeckého konzervatívneho poslanca Clemensa Binningera, predsedu výboru Bundestagu, ktorý dohliada na činnosť tajných služieb.

"Vláda požiadala predstaviteľa amerických spravodajských služieb v Nemecku, aby odišiel z krajiny. Je to reakcia na pokračujúcu neschopnosť pomôcť pri riešení rôznych obvinení, počínajúc NSA (Národnou bezpečnostnou agentúrou) až po najnovšie incidenty," uviedol Binninger.

Podľa agentúry DPA ide o prvý prípad od druhej svetovej vojny, keď Nemecko podniklo podobný krok voči diplomatovi USA.

Príslušná žiadosť bola podľa Seiberta "vznesená vzhľadom na pokračujúce vyšetrovanie spolkovej prokuratúry a otázky, ktoré už pred niekoľkými mesiacmi vyvstali okolo aktivít amerických tajných služieb v Nemecku".

Seibert však súčasne zdôraznil, že Berlín má naďalej záujem o "úzku a na dôvere založenú" spoluprácu so svojimi západnými partnermi, a to "predovšetkým so Spojenými štátmi".

Agentúra DPA citovala zdroje z Berlína, podľa ktorých sa opatrenie bude týkať "rezidenta" americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), pôsobiaceho s vedomím nemeckých úradov s diplomatickým krytím na veľvyslanectve USA v Berlíne. Nemá však dôjsť k jeho vyhláseniu za nežiaducu osobu, čo sa pokladá za oficiálnu formu vyhostenia.

V stredu bola zverejnená informácia, že nemecké úrady vyšetrujú prípad ďalšieho údajného špióna, ktorý mal pracovať pre USA. Len niekoľko dní predtým zatkli zamestnanca nemeckej zahraničnej rozviedky - Spolkovej spravodajskej služby (BND) - ako údajného dvojitého agenta americkej CIA. Podľa správ nemeckých médií obaja muži odovzdávali utajované informácie americkej strane.

Veľvyslanca USA v Nemecku Johna Emersona si v tejto súvislosti opakovane predvolali na nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok