Argentína do finále proti Nemcom až po penaltách

TASR
10.7.2014 02:06

Argentínski futbalisti zvíťazili v stredu v druhom semifinále 20. MS nad Holandskom po bezgólovej remíze v riadnom hracom čase a predĺžení 4:2 až v rozstrele z 11 m. Vo finále v nedeľu 13. júla sa na Maracane v Rio de Janeiro stretnú s Nemeckom, zdolaní o deň skôr v Brasilii vyzvú v boji o bronz domácich "kanárikov".

Argentína do finále proti Nemcom až po penaltách
SITA/AP

Úradujúci vicemajstri sveta nastúpili v aréne Corinthians v Sao Paule v strede poľa s vyliečeným Nigelom de Jongom a na hrote aj s Robinom Van Persiem, ktorého pred duelom trápili žalúdočné problémy. Tréner "Oranjes" Louis van Gaal zvolil rozostavenie 5-3-2.

Tréner dvojnásobných majstrov sveta Alejandro Sabella urobil v základe dve očakávané zmeny oproti štvrťfinále s Belgickom, zraneného stredopoliara Angela Di Mariu nahradil Enzo Perez, resp. navrátilec do zostavy po treste Marcos Rojo nastúpil za Joseho Basantu.

Tesne pred výkopom si na štadióne uctili minútou ticha pamiatku legendárneho argentínskeho rodáka Alfreda di Stefana, hráči "Albiceleste" nastúpili s čiernymi páskami na rukávoch.  

semifinále MS v Brazílii:
Holandsko - Argentína 0:0 po predĺžení, 2:4 rozstrel z 11 m
ŽK: Martins Indi, Huntelaar - Demichelis. Rozhodovali: Cakir - Duran, Ongun (všetci Tur.), 63.627 divákov.
rozstrel: Vlaar - nedal, Messi - 0:1, Robben - 1:1, Garay - 1:2, Sneijder - nedal, Agüero - 1:3, Kuyt - 2:3, Rodriguez - 2:4
Holandsko: Cillessen - Kuyt, Vlaar, de Vrij, Martins Indi (46. Janmaat), Blind - Wijnaldum, Sneijder, de Jong (62. Clasie) - Robben, van Persie (96. Huntelaar)
Argentína: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Biglia, Mascherano, Perez (81. Palacio) - Higuain (82. Agüero), Messi, Lavezzi (101. Rodriguez)

Dôležitosť zápasu zviazala aktérov na ihrisku v prvom polčase úpenlivým dodržiavaním taktických zámerov. Hralo sa opatrne z oboch strán, často iba do šírky. Za prvých 45 minút sa zrodili len tri nebezpečnejšie momenty stojace za zmienku.

Najprv v 13. minúte nesadla dobre strela Snejderovi spoza šestnástky, o dve minúty dostal na druhej strane Messi šancu kopať priamy kop z jeho parkety na ľavej strane. Kopol nebezpečne, ale iba do náruče pozorného Cillessena. V 24. minúte loptu po Lavezziho rohu hlavou poslal nad Garay. V ďalších fázach sa súperi pozorne strážili, neriskovali a čakali na prípadné chyby súpera. Keďže tie neprišli, prvý polčas skončil bez gólov.

V rovnakej tendencii ako v prvom dejstve, no už za čoraz silnejúceho dažďa, sa pokračovalo aj v druhom. V 58. minúte Lavezziho center zle sadol Higuainovi, takže skóre sa nemenilo. Vzrušenie bolo zbytočné aj v 74. minúte, keď van Persie akrobaticky zakončoval v ofsajdovej pozícii. Stretnutiu stále chýbali vzrušujúcejšie okamihy, hoci v 75. minúte Higuain zakončil v páde do bočnej siete, ale tiež z ofsajdu.

V prvých 80 minútach sa nevedeli presadiť ani najväčšie individuality Robben, resp. Messi, obrany pracovali bezchybne a žiadne veľké chyby nerobili. No rozhodnúť sa mohlo v prvej minúte nadstaveného času, keď po prvej vážnejšej a rýchlej akcii sa pred Romerom dostával do zakončenia Robben, ale Mascherano perfektným zákrokom v sklze jeho šancu zmaril.

Gól neprinieslo ani predĺženie, hoci v 115. minúte v obrovskej šanci zlyhal Palacio, ktorý hlavou nepreloboval Cillessena. A nerozhodol ani Rodriguez v 117. minúte strelou zvnútra šestnástky po centri Messiho. A tak sa muselo rozhodnúť v jedenástkovom rozstrele. V ňom mali pevnejšie nervy Argentínčania a v boji o zlato vyzvú Nemcov, už tretíkrát v histórii po rokoch 1986 a 1990.

hlas (zdroj: ORF):
Sergio Romero, brankár Argentíny: "Je to skvelé. Potešili sme všetkých našich fanúšikov, ktorí sem prišli na štadión. Urobili sme ich šťastnými, aj v celej Argentíne. Ja aj moju rodinu, ktorá ma sem prišla osobne podporiť. Penalty sú vždy ťažké. Finále s Nemeckom bude veľmi ťažké. Ale ja verím, že to bude ten náš deň, keď dokážeme uspieť."

Wesley Sneijder, stredopoliar Holandska: "Neviem, čo sa to stalo. Tvrdo sme pracovali, ale vypadli sme. Pri penaltách vždy potrebujete najmä šťastie. To mal dnes náš súper."

ďalší program:
o 3. miesto:
sobota 12. júla, Brasilia (22.00 SELČ)    Brazília - Holandsko

finále:
nedeľa 13. júla, Rio de Janeiro (21.00)
Nemecko - Argentína

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok