Palestínski militanti vystrelili rakety smerom k izraelskému jadrovému reaktoru

TASR
9.7.2014 21:30

Palestínski militanti z pásma Gazy vystrelili dnes tri rakety smerom na juhoizraelské mesto Dimona a neďaleký jadrový reaktor. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu izraelskej armády, podľa ktorého si útok nevyžiadal žiadne škody ani zranenia.

Palestínski militanti vystrelili rakety smerom k izraelskému jadrovému reaktoru
SITA

Jednu z rakiet zneškodnil izraelský systém protivzdušnej obrany Železná kupola, zvyšné dve dopadli na otvorené priestranstvá. Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas, takzvané Brigády Izaddína Kasáma, uviedlo, že do oblasti odpálilo rakety dlhého doletu typu M-75.

Rakety dopadli aj do ďalších lokalít v oblasti juhoizraelskej Negevskej púšte. Podľa palestínskych záchranárov si izraelská vojenská operácia v pásme Gazy, ktorá sa začala v noci na utorok, vyžiadala už 44 životov a okolo 400 zranených. Medzi obeťami je údajne aj desať detí a najmenej 28 ďalších civilistov.

Izraelské vzdušné a námorné sily celkovo zasiahli už takmer 600 cieľov. V priebehu dnešného dňa hlásili nové izraelské útoky na Gazu každých niekoľko minút.


Militanti z pásma Gazy v tomto čase odpálili na Izrael zhruba 300 rakiet. Približne 56 z nich zachytila izraelská protiraketová obrana, vrátane piatich odpálených na Tel Aviv. Izrael zatiaľ nehlásil obete na životoch ani vážnejšie zranenia.

Washington dnes vyzval obe strany konfliktu na deeskaláciu napätia a podniknutie krokov na ochranu civilného obyvateľstva.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes zdôraznil, že Izrael neukončí prebiehajúcu ofenzívu voči Hamasu a ďalším palestínskym militantným skupinám, pokým neustane raketová paľba z pásma Gazy. Podľa jeho slov Izrael operáciu naopak ešte rozšíri v záujme ochrany svojho

Izrael systém protivzdušnej obrany Železná kupola (SITA).jpg

Systém izraelskej protivzdušnej obrany Železná kupola odpálil raketu

Arabské štáty vyzvali na zvolanie mimoriadneho zasadania BR OSN

Arabské štáty vyzvali dnes na zvolanie mimoriadneho zasadania Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) a okamžité prijatie opatrení na zastavenie "nehorázneho útoku" na Palestínčanov, najmä v pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AP.

Palestínsky pozorovateľ pri OSN Rijád Mansúr a veľvyslanci zastupujúci arabské, islamské a nezúčastnené štáty uviedli, že požadujú, aby sa mimoriadne zasadanie BR OSN konalo čo najskôr. Pred novinárov predstúpili po stretnutí s predsedom Bezpečnostnej rady.

"Žiadame, aby Bezpečnostná rada vzala na svoje plecia zodpovednosť za zastavenie tejto agresie proti našim ľuďom," uviedol Mansúr.

Mansúr radu zároveň vyzval, aby prijala vyhlásenie svojho predsedu alebo rezolúciu na ochranu palestínskeho ľudu a vyvodila dôsledky proti tým, ktorí sú za útoky zodpovední. V dôsledku hlbokých rozporov v rade a rozhodnej podpory Izraela zo strany Spojených štátov bude však pravdepodobne prijatie akejkoľvek rezolúcie obťažné, podotýka agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok