Kiska: Značka Made in Czechoslovakia je minulosťou

TASR
9.7.2014 14:48

Značka "Made in Czechoslovakia" je podľa slovenského prezidenta Andreja Kisku minulosťou. "Máme Made in Czech a Made in Slovakia, a tieto značky si bude každá krajina budovať k svojej hrdosti a svojej prosperite," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii so svojím českým partnerom Milošom Zemanom.

Kiska: Značka Made in Czechoslovakia je minulosťou
sita

Kiska je v Prahe na svojej prvej oficiálnej zahraničnej návšteve od nástupu do funkcie.

O možnej propagácii a oživení značky Made in Czechoslovakia niekoľkokrát hovoril slovenský premiér Robert Fico. Vysvetlil to tým, že v niektorých regiónoch sveta si stále nevšimli rozdelenie Československa a nerozumejú označeniam ako Made in Slovakia alebo Czech Made. Zároveň avizoval, že sa v spolupráci s predstaviteľmi českej vlády bude na zahraničných trhoch pokúšať o oživenie tejto značky, keďže mala v strojárskej, ale najmä v zbrojárskej brandži vysoký cveng a bola zárukou kvality.

Kiska dnes poznamenal, že Slovensko a Česko sú si z pohľadu prílevu zahraničných investícií v niektorých smeroch konkurenciou, čo ale nesťažuje vzájomnú dobrú spoluprácu. Privítal však niektoré už realizované spoločné československé investície. "Pokiaľ sa vieme spojiť, tak to treba využiť v prospech oboch krajín," podčiarkol.
Prezidenti sa zhodli na potrebe nutného dopravného prepojenia medzi SR a ČR. Zeman pripomenul, že existuje iba jedno, a to do Bratislavy, čo je podľa neho málo. Užšiu kooperáciu vidí na tzv. tretích trhoch, pretože je presvedčený, že by to prospelo exportu a ekonomickej diplomacii. Zdôraznil, že na medzinárodnej scéne treba pozornosť venovať okrem ukrajinsko-ruskej kríze aj trvalému boju proti medzinárodnému terorizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok