Militanti z ISIL obsadili bývalý sklad chemických zbraní

TA3 TASR
9.7.2014 07:03

Islamskí militanti obsadili v Iraku bývalý sklad s chemickými zbraňami. Areál sa nachádza ani nie 60 kilometrov od hlavného mesta Bagdad. V priestoroch je stále uskladnených 2500 zneškodnených rakiet, ktoré boli kedysi naplnené smrtiacimi plynmi. Obsadenie areálu údajne nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo.

Povstalcom z Islamského štátu veria iba štyri percentá Sýrčanov

Iba štyri percentá sýrskej populácie veria, že povstalci z Islamského štátu, ktorí dobyli veľké územia Sýrie a Iraku, reprezentujú ich záujmy. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu britského inštitútu Opinion Research Business (ORB), o ktorom informovala agentúra Reuters.

V prieskume odpovedalo na otázky anketárov pri osobnom rozhovore 1014 dospelých osôb. Ukázalo sa, že iba tretina Sýrčanov sa domnieva, že prezident Bašár Asad a jeho vláda najlepšie reprezentujú ich záujmy.
"Tento prieskum je unikátnym pohľadom na verejnú mienku v Sýrii... Neveria, že extrémistické skupiny najlepšie zastupujú ich záujmy," citovala agentúra Reuters výkonného riaditeľa ORB Johnnyho Healda.

Islamský štát, známy predtým ako Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), chce zmazať hranice od Stredozemného mora až po Perzský záliv a vrátiť región do kalifátu stredovekého štýlu. Asadovým silám sa podarilo udržať pod svojou kontrolou metropolu Damask a strategické oblasti pri pobreží, píše Reuters.

ORB mapovala názory v 12 zo 14 sýrskych provincií, v oblastiach pod kontrolou vlády i rozličných opozičných zoskupení, vrátane provincie Rakka, ktoré je baštou Islamského štátu. Z prieskumu vynechali dve provincie - Dajr az-Zaur, ktorú obsadili bojovníci Islamského štátu, a Kunajtra, ktorú si rozdelili Asadove sily a povstalci.

Otázky ľuďom kládli a ich odpovede zaznamenávali miestne sýrske tímy anketárov v máji. Prieskum vznikol z medzinárodnej iniciatívy, ktorá chcela zmapovať verejnú mienku v krajine. ORB vznikla v roku 1994 a špecializuje sa na prieskumy v konfliktných zónach. V minulosti spolupracovala s vládami Británie a USA i s OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok