Potopený kórejský trajekt bol ilegálne upravený na väčší náklad

SITA
8.7.2014 20:16

Príčinami aprílového potopenia trajektu pri južnom pobreží Kórejského polostrova bolo nedodržiavanie predpisov i zle organizované záchranné práce. Vyplýva to z predbežnej správy juhokórejskej vlády, ktorá ju zverejnila v utorok.

Potopený kórejský trajekt bol ilegálne upravený na väčší náklad
SITA

Zistenia vyšetrovateľov hovoria o nedostatočných kontrolách lodí zo strany úradov, udelení povolenia na plavbu napriek ilegálnym úpravám v záujme možnosti prevážať väčší náklad či zle koordinované záchranné práce pobrežnej stráže. Úrady navyše na základe zlej komunikácie s trajektom dali záchranárom zlé pokyny, píše portál britskej vysielacej stanice BBC.

Trajekt Sewol sa počas plavby z mesta Inčchon na ostrov Čedžu približne 20 kilometrov od južného pobrežia krajiny naklonil a následne sa potopil. Medzi takmer 300 obeťami boli najmä študenti, ktorí tvorili prevažnú časť osôb na palube a cestovali trajektom na výlet. Tragédia vrhla svetlo aj na nedostatočné bezpečnostné štandardy a taktiež porušovanie pravidiel námornej dopravy v krajine. Vlna kritiky sa zniesla aj na posádku, ktorej členovia skončili v putách. Potápajúcu sa loď totiž opustili medzi prvými a čelia tak obvineniam z nedbanlivosti a neposkytnutia pomoci takmer 500 ľuďom na palube. Pred súd postavili aj predstaviteľov spoločnosti, ktorá trajekt vlastní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok