Sudcovia sa nechcú vzdať boja proti previerkam

SITA TA3
8.7.2014 18:56

Zástupcovia slovenských sudcov sa nevzdajú v boji proti chystaným previerkam sudcov ani vtedy, ak by neuspeli na Ústavnom súde SR. „Vyvinieme maximálny tlak cez medzinárodné orgány, ako napríklad v Maďarsku alebo Srbsku, ktorý bol tak silný, že nakoniec boli takéto sporné ustanovenia z ústavy vypustené,“ povedala na tlačovej besede prezidentka združenia Sudcovia za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková.

Podľa nej by v prípade neúspechu na ústavnom súde zostala jediná cesta vytvoriť tlak na parlament cez Európsku komisiu či Benátsku komisiu.

Prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska tvrdí, že podanie vykonávacích predpisov k bezpečnostným previerkam na Ústavný súd SR už riešia. „Budeme spolupracovať tak, aby Ústavný súd SR rozhodol čo najskôr a pozastavil účinnosť týchto zákonov,“ uviedla. Ústavné zmeny, ktoré počítajú s previerkami, nadobudnú účinnosť 1. septembra. Podľa Javorčíkovej ich môže pred týmto dátumom napadnúť na Ústavnom súde SR napríklad verejná ochrankyňa práv alebo opoziční poslanci.

Lustrácie všetkých sudcov vo výkone funkcie nie sú v súlade s medzinárodnými normami, skonštatovala Poradná rada európskych sudcov pri Rade Európy. Jej slovenská členka Alena Poláčková požiadala tento orgán, aby sa vyjadril k bezpečnostným previerkam sudcov. Podľa Poláčkovej nie je dôvod na plošné previerky, keďže Slovensko je desať rokov v EÚ a pri vstupe sa preverovala aj spôsobilosť súdnej moci. Bystrianska taktiež nepovažuje previerky za spôsob, ako zvýšiť dôveryhodnosti súdnictva. „Nemyslím si, že spravodajské služby môžu zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva,“ povedala.

Podľa Javorčíkovej treba pomenovať príčiny, prečo je teraz súdnictvo „na pranieri“. Za nízkou dôveryhodnosťou je podľa jej slov aj vysoká súdivosť, zaťaženosť súdov, no tiež osobnosť sudcov. „Kľúčové je personálne obsadenie súdnej rady a predsedov súdov,“ vravela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok