Švajčiari vyhlásili verejnú súťaž na novú štátnu hymnu

TASR
8.7.2014 16:27

Vyše 200 švajčiarskych hudobných skladateľov sa zapojilo do verejnej súťaže na vytvorenie novej, burcujúcejšej štátnej hymny svojej krajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Švajčiari vyhlásili verejnú súťaž na novú štátnu hymnu
SITA/AP

Súťaž, ktorú organizuje Švajčiarska spoločnosť pre verejné statky, má za cieľ nahradiť súčasnú hymnu "Švajčiarsky žalm" skomponovanú mníchom Alberichom Zwyssigom v roku 1841. Kritici tvrdia, že je príliš hymnická a neodzrkadľuje moderné Švajčiarsko.

"Text je veľmi náročný a mnohí sa s ním nevedia identifikovať, keďže bol pôvodne napísaný ako cirkevná pieseň," uviedol Lukas Niederberger, riaditeľ zmienenej spoločnosti s 200-ročnou tradíciou, ktorá je vo Švajčiarsku rešpektovanou inštitúciou.

Hymna dostala nelichotivú prezývku "Švajčiarska predpoveď počasia", keďže sa v nej zmieňujú Alpy, ranná obloha aj hmlisté údolia. Iba malé percento obyvateľstva dokáže odspievať viac než jednu strofu textu hymny spamäti.

Do súťaže bolo zatiaľ prihlásených 208 príspevkov, z toho 129 v nemčine, 60 vo francúzštine, sedem v taliančine a desať v rétorománčine, menšinovom jazyku, ktorým sa hovorí na juhovýchode krajiny.

O desiatich najlepších rozhodne do jesene 30-členná porota, v ktorej sú zastúpení hudobníci, básnici, experti v jódlovaní, ako aj členovia športových zväzov - nová hymna totiž musí dobre vyznieť takisto na športových podujatiach.

Z desiatky návrhov, ktoré zverejnia na internete, bude môcť švajčiarska verejnosť vybrať postupujúce tri hymny. Víťaznú hymnu predložia vláde, ktorá sa o jej prijatí dohodne s jednotlivými kantónmi alebo k nej vypíše referendum.

Podľa pravidiel súťaže musí text novej hymny odrážať hodnoty zahrnuté v preambule švajčiarskej ústavy, medzi ktorými sa spomínajú demokracia, sloboda, mier, súdržnosť či tolerancia rozmanitosti.

Témy: Švajčiarsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok