Haváriou Costy Concordie vznikli priame škody 1,5 miliardy eur

TASR
7.7.2014 13:33

Náklady na vyzdvihnutie havarovanej výletnej lode Costa Concordia, na odškodnenie obetí, likvidáciu vraku a sanáciu pobrežia dosiahnu 1,5 miliardy eur. Portál manager magazin online cituje šéfa spoločnosti Costa Crociere Michaela Thamma.

Haváriou Costy Concordie vznikli priame škody 1,5 miliardy eur
SITA

V sume však nie sú započítané straty, ktoré spoločnosti vznikajú vyradením plavidla z prevádzky. Výletníkov mala voziť ešte 25 rokov a jej podnikanie prinášalo vysokú mieru zisku.

Costa Concordia havarovala v januári 2012 pri talianskom ostrove Goglio. Pri nešťastí zahynulo 32 osôb. Costa Crociere, dcéra spoločnosti Carnival Corp., sa pred dvoma rokmi dostala prvýkrát do červených čísel a do existenčných problémov.

Thamm pre nemecký týždenník Welt am Sonntag v nedeľu (6. 7.) uviedol, že Costa Crociere so sídlom v Janove sa medzitým znovu postavila na nohy. "Hospodársky sme opäť tam, kde sme boli aj pred nehodou," uviedol manažér.

Práve do Janova okolo 20. júla privlečú vrak Costy Concordie, kde ho rozoberú. Náklady len na túto operáciu dosiahnu 100 miliónov eur. Jej demontáž súčasne zamestná 100 ľudí na jeden rok.

Vedenie Costy Crociere po skončení procesu s obžalovaným kapitánom plavidla Francescom Schettinom bude od neho žiadať náhradu škody. Thamm zopakoval obvinenia proti Schettinovi, že k havárii došlo preto, lebo konal nezodpovedne a porušil všetky predpisy, ktoré mal dodržiavať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok