Sagan má zelené tričko, víťazom etapy Nibali

SITA, TA3
6.7.2014 17:58

Talian Vincenzo Nibali sa stal víťazom 2. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Yorku do Sheffieldu a merala 201 km, a zároveň vyzliekol Marcela Kittela zo žltého dresu vedúceho muža. Slovák Peter Sagan obsadil vo finiši v Sheffielde 4. miesto. Dvadsaťštyriročný Žilinčan sa po druhej etape okrem bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov obliekol aj do zeleného pre najlepšieho v bodovacej súťaži. Peter Velits prišiel v náročnej etape do cieľa na 41. priečke s odstupom 35 sekúnd na víťaza.

Sagan má zelené tričko, víťazom etapy Nibali
SITA

Nibali nastúpil necelé dva kilometre a súperi nestačili reagovať. V súboji o druhé miesto bol najlepší Greg van Avermaet, tretí skončil Michal Kwiatkowski a za ním prišiel Peter Sagan. V celkovom poradí vedie Talian Nibali o dve sekundy pred Saganom a Van Avermaetom. "Musím poďakovať tímovým kolegom, ktorí mi pripravili veľmi dobrú pozíciu. Skúsil som nastúpiť a zostal som prekvapený, že súperi nezareagovali. Teším sa zo žltého dresu," povedal v prvej televíznej reakcii Nibali.

Na štarte 2. etapy napokon chýbal Mark Cavendish, ktorého trápi po sobotňajšom páde zranenie v oblasti ramena a pre bolesti takmer nespal. Na 201 km nečakala pretekárov ľahká prechádzka, na trati bolo osem horských prémií tretej a štvrtej kategórie a jedna druhej. V stúpaniach i v mestách stredného Anglicka bolo opäť množstvo fanúšikov, ktorí vytvorili cyklistom neuveriteľnú atmosféru.

Už krátko po štarte sa odpútala od pelotónu šestica Perrig Quémeneur (Europcar), Matthew Busche (Trek), Cyril Lemoine (Cofidis), David de la Cruz (NetApp), Armindo Fonseca (Bretagne) a Blel Kadri (AG2R), ku ktorým sa po pár kilometroch pridal Bart De Clercq (Lotto Belisol). Pelotón jazdil pokojne, ale jazdcom v ňom sa nevyhýbali technické problémy aj pády. Na 86. km získal Peter Sagan ďalších 5 bodov do súťaže o zelený dres za 11. miesto na rýchlostnej prémii. Sedmička vpredu si udržiavala dvoj až trojminútový náskok a podelila si body na prvých štyroch horských prémiách. V stúpaní na piatu, najťažšiu, zlikvidoval pelotón časové manko.

Na Cote de Holme Moss (143,5 km, prevýšenie 7 %) stratili viacerí šprintéri vrátane v žltom drese jazdiaceho Marcela Kittela aj Andrého Greipela. Vpredu ostal z pôvodnej vedúcej skupiny už len osamotený Kadri, ale aj jeho aktivita sa skončila 35 km pred cieľom. Peter Sagan i Peter Velits jazdili v pelotóne, jazdec tímu Cannondale si kontroloval predovšetkým situáciu na čele, cyklista z BMC zasa pomáhal Tejayovi van Garderenovi.

Na predposlednom stúpaní dňa na Oughtibridge Hill (182 km) sa pokúsil o atak Pierre Rolland a Jean-Christophe Péraud, ale veľmi nespolupracovali a pelotón ich rýchlo dostihol. Na čele pelotónu veľmi pomáhali Saganovi spolujazdci z Cannondalu. Záverečná horská prémia dňa na Jenkin Road (196 km) poriadne preverila jazdcov, ostré tempo nasadil Alberto Contador, potom sa o trhák pokúsil Chris Froome. Sagan držal krok s oboma favoritmi a utvoril si dobrú pozíciu pre záverečný finiš. V klesaní ukázal svoje zjazdárske kvality. Necelé dva kilometre pred cieľom v taktickej bitke nastúpil Vincenzo Nibali a súperi už nestačili reagovať. 

Výsledky - cyklistické preteky Tour de France:

2. etapa (York - Sheffield, 201 km): 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 5:08:36 h, 2. Greg van Avermaet (Belg.) BMC, 3. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step, 4. Peter Sagan (SR) Cannondale, 5. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Belisol, 6. Michael Albasini (Švaj.) Orica GreenEdge, 7. Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp, 8. Bauke Mollema (Hol.) Belkin, 9. Tejay van Garderen (USA) BMC, 10. Romain Bardet (Fr.) Ag2R La Mondiale všetci +2 s, ... 41. Peter Velits (SR) BMC +35

Poradie po 2. etape:

1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 9:52:43 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. Greg van Avermaet (Belg.) BMC, 4. Michael Albasini (Švaj.) Orica GreenEdge, 5. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 6. Bauke Mollema (Hol.) Belkin, 7. Jürgen van den Broeck (Belg.) Lotto Belisol, 8. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo, 9. Tejay van Garderen (USA) BMC, 10. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana všetci +2 s, ... 41. Peter Velits (SR) BMC +35. 

Bodovacie súťaž (zelený dres):

1. Sagan (SR) 69, 2. Coquard (Fr.) 47, 3. Kittel (Nem.) 45

Súťaž vrchárov (biely dres s červenými bodmi):

1. Lemoine 6, 2. Kadri (obaja Fr.) 5, 3. Voigt (Nem.) 4

Do 25 rokov (biely dres):

1. Sagan (SR) 9:52:45, 2. Bardet (Fr.), 3. Kwiatkowski (Poľ.) obaja rovnaký čas

Peter Velits je momentálne našim najskúsenejším cyklistom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok