Napätie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi pretrváva

TA3 TASR
6.7.2014 12:45

Situáciu komplikuje aj video, ktoré zachytáva brutalitu izraelskej polície. Tá na ňom údajne surovo bije amerického chlapca palestínskeho pôvodu. Tarík abú Chudajr je zároveň bratrancom Palestínčana, ktorý mal byť terčom pomsty za smrť troch izraelských študentov.

Izrael nariadil domáce väzenie pre Američana zadržaného počas nepokojov

Izraelský súd rozhodol dnes o deväťdňovom domácom väzení pre mladého Američana, zadržaného počas tohtotýždňových palestínskych nepokojov vo východnom Jeruzaleme, oznámila agentúra AP.

Pätnásťročný občan USA palestínskeho pôvodu Tariq Abu Khdeir z amerického štátu Florida podľa vyjadrenia svojich príbuzných utrpel vážne zranenia počas zrážok s príslušníkmi izraelských bezpečnostných síl. Tí ho údajne brutálne zbili, čo má dokazovať aj videozáznam zverejnený na internete.

Mladík bol obvinený z toho, že hádzal kamene a zápalné fľaše na členov izraelskej pohraničnej stráže i z toho, že sa násilím bránil zatknutiu.

Polícia žiadala predĺženie jeho pobytu v cele predbežného zadržania. Jeruzalemský súd však po zložení kaucie umožnil jeho prepustenie do domáceho väzenia v palestínskej štvrti Bejt Chanina.

Podľa vyjadrenia rodiny Khdeir, ktorý sa už narodil v Spojených štátoch, pricestoval do Jeruzalema navštíviť svojich príbuzných. Zapojil sa tam do násilných palestínskych protestov, ktoré vypukli po zabití jeho o rok staršieho bratranca nájdeného v lese neďaleko východného Jeruzalema. Palestínčania podozrievajú z vraždy židovských extrémistov, ktorí tak chceli údajne pomstiť predchádzajúcu smrť troch unesených izraelských mladíkov.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v sobotu hlboké znepokojenie nad správami o zbití občana USA príslušníkmi izraelských bezpečnostných síl a vyzvalo na urýchlené objasnenie celého prípadu.

Palestínska polícia zadržala extrémistov podozrivých z brutálnej vraždy chlapca

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok