Ukrajinskí separatisti sa presunuli do Donecka

TA3 TASR
6.7.2014 08:35

Po tom, ako sa proruskí separatisti na východe Ukrajiny v sobotu stiahli zo Slovjanska, sústredili sa do centra oblasti - mesta Doneck. Tlačová služba takzvanej Doneckej ľudovej republiky uviedla, že domobrana posilňuje obranu mesta. Priamo v Donecku údajne ukrajinskí vojaci nie sú.

Povstalci vyhnaní zo Slovjanska a Kramatorska sa opevňujú v Donecku

Jednotky domobrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) posilňujú obranu mesta Doneck pred postupujúcou ukrajinskou armádou. Oznámila to agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na predstaviteľov povstalcov.

Tlačová služba DĽR potvrdila, že ukrajinská armáda v sobotu po mohutnej ofenzíve opätovne prevzala v rámci Doneckej oblasti kontrolu nad mestami Slovjansk, Kramatorsk a Mykolajivka.

Hovorca povstaleckej administratívy však zdôraznil, že v samotnom Donecku sa zatiaľ nebojuje a poprel medializované správy o údajných výbuchoch v centre mesta. Ukrajinská armáda podľa hovorcu zatiaľ do Donecka neprenikla.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu nariadil vládnym jednotkám, aby pokračovali v operácii, zameranej na "oslobodenie" Doneckej i susednej Luhanskej oblasti. V praxi to znamená zovretie obkľúčenia oddielov separatistov, ktorí sa po ústupe zo Slovjanska a Kramatorska stiahli prevažne do oblastnej metropoly Doneck, kde sa podľa ukrajinskej armády pokúšajú skonsolidovať svoje sily.

Oporou separatistov bude údajne Luhansk

Východoukrajinský Doneck nebude oporným miestom pre proruských vzbúrencov, ale Luhansk, domnieva sa aktivista Dmitrij Snegiriov.

Pre agentúru UNIAN uviedol, že do mesta Luhansk dorazilo dnes osem nákladných vozidiel a štyri autobusy s bojovníkmi zo Slovjanska. V sobotu podľa neho prišlo do mesta desať nákladiakov s bojovníkmi.

Navyše, tvrdil Snegiriov, Luhansk leží len 30-40 kilometrov od ukrajinsko-ruskej hranice, oveľa bližšie než Doneck.

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na zdroje zo samozvanej Luhanskej ľudovej republiky informovala, že bojovníci v Luhansku očakávajú návštevu hlavného veliteľa separatistov Igora Strelkova. Podľa niektorých médií je tento človek v skutočnosti plukovníkom ruskej vojenskej rozviedky s pravým menom Igor Girkin.

Zadržali troch cudzincov, ktorí údajne financovali Antimajdan v Odese

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) informovala dnes o zadržaní troch cudzincov, ktorí podľa nej financovali koordinátorov hnutia Antimajdan v Odese a pripravovali masové demonštrácie proti úradom. Ide o dvoch Rusov a Bielorusa.

Podľa vyhlásenia SBU trojica pricestovala do Odesy koncom júna s cieľom organizovať protesty. Okrem iného roznášala letáky vyzývajúce na účasť na demonštráciách.

Podľa SBU mala trojica na starosť aj financovanie koordinátorov Antimajdanu v Odese. Agentúra ITAR-TASS pripomenula, že v prístavnom meste vypukli 2. mája nepokoje, keď futbaloví fanúšikovia z Charkova pochodovali ulicami po boku radikálov z hnutia Pravý sektor a stúpencov domobrany z kyjevského Majdanu.

Došlo ku konfliktu s táborom, ktorý vyzýval na referendum o federalizácii Ukrajiny a o uznaní ruštiny ako štátneho jazyka.

Najmenej 48 ľudí zahynulo a vyše 200 utrpelo zranenia po tom, čo radikáli podpálili dom odborov, v ktorom stúpenci federalizácie našli útočisko. Podľa niektorých ukrajinských politikov zahynulo pri incidente najmenej 116 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok