Kvitová po troch rokoch s londýnskym titulom

SITA
5.7.2014 19:09

Česká tenistka Petra Kvitová nasadená ako šiesta zvíťazila v sobotňajšom finále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (23. júna - 6. júla, celková dotácia 25 miliónov libier, tráva) nad Kanaďankou Eugenie Bouchardovou, trinástkou hierarchie, za 55 minút suverénne 6:3, 6:0. Mečbal premenila krížnym bekhendom.

Kvitová po troch rokoch s londýnskym titulom
SITA

Kvitová predviedla citeľne agresívnejší, priebojnejší a sebavedomejší výkon. Oveľa účinnejšie jej fungoval servis a returnami na hranici rizika často okamžite dostávala vyzývateľku pod enormný tlak. V pomerne sporadických výmenách bola tvorivejšia, výbušnejšia aj istejšia. Zahrala dosť nad štandard, zatiaľ čo premožiteľka Daniely Hantuchovej z 1. kola Bouchardová zaplatila obligátne "prískočné", v podstate ani chvíľu nevyznievala ako možná víťazka.

Favorizovaná 24-ročná miestna šampiónka zo sezóny 2011 Kvitová na hlavnom dvorci All England Lawn Tennis and Croquet Clubu prerazila podanie o štyri roky mladšej debutantky v zápase o trofej na veľkej štvorke Bouchardovej v treťom aj siedmom geme, okrem toho nevyužila tri šance v piatej hre, z nich dve za sebou. Za stavu 5:2 síce prišla o vlastný servis, ale následne znova úradovala na príjme. Od stavu 40:0 dvakrát pokazila agresívny return, v treťom prípade však reakciou na podanie už vmanévrovala súperku do neriešiteľnej situácie.

Druhý set bol ešte jednoznačnejšou záležitosťou. Herná aj mentálna prevaha Kvitovej rástla a Bouchardová sa postupne stávala štatistkou.

Kvitová mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 28:12, súperku zredukovala na hodnoty 8:4. Premenila 6 z 13 brejkbalov a zvládla 11 zo 14 zákrokov pri sieti. Pripísala si 82 % fiftínov rozohraných svojim prvým podaním v porovnaní s len 46 %.

Zverenkyňa Davida Kotyzu Kvitová nadviazala na úspech 6:3, 6:2, ktorý dosiahla vlani v auguste na tvrdom povrchu v Toronte. Odnáša si prémiu 1,76 milióna libier, zdolanú uteší 880 000 libier.

Stále platí, že poslednou novickou vo vrcholnom finále, ktorá sa hneď radovala z primátu, je už od Australian Open 2012 Bieloruska Viktoria Azarenková. Odvtedy to nevyšlo šiestim potenciálnym pokračovateľkám vrátane Cibulkovej.

Držiteľka už tucta singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Kvitová v 3. kole v šlágri zastavila americkú miestnu 5-násobnú šampiónku Venus Williamsovú, bola vtedy dve loptičky od prehry (5:7, 4:5 a 30:30 pri podaní Češky, napokon 5:7, 7:6 /2/, 7:5). Na predchádzajúcich dvoch edíciách Wimbledonu sa lúčila vo štvrťfinále proti Američanke Serene Williamsovej, resp. Belgičanke Kirsten Flipkensovej.

Kvitová si zahrala svoje prvé tohtoročné finále, bola v semifinále v januárovom Sydney a májovom Madride. V pondelok poskočí na 4. priečku vo svetovom rebríčku WTA, už figurovala aj na 2. mieste. Na tomto podujatí uspela v 26 z ostatných 29 zápasov. Celkovo je jej wimbledonská bilancia 26:5. Na AO 2014 prehrala urastená Češka už v 1. kole s Thajčankou Luksikou Kumkhumovou a na RG 2014 v 3. kole s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou.

Na športovom progrese Kvitovej sa v minulosti podieľali aj slovenskí tréneri - herný Matej Lipták a kondiční Jozef Ivanko a Kristián Bajza.

Bouchardovej na adrese SW19 Church Road v britskej metropole v piatok vyšiel tretí pokus medzi najlepšími štyrmi na Majors po nezdaroch na januárových Australian Open a v júni na Roland Garros. V renkingu sa posunie na 7. priečku, čím o jedno miesto prekoná národný rekord Carling Bassettovej-Segusovej. Dosiaľ najvyššie bola na 12. pozícii, teraz jej patrí 13. miesto.

Montrealčanka Bouchardová sa predvlani na tomto podujatí radovala vo dvojhre aj štvorhre junioriek (v tej už v roku 2011). Držiteľka označenia Nováčik roka 2013 WTA bola minulý rok v 3. kole seniorského Wimbledonu, prehrala v ňom so Španielkou Carlou Suárezovou-Navarrovou. Na GS mala minulý rok štatistiku 4:3, v tejto sezóne zatiaľ 16:3. Bouchardová sa v apríli v Québec City podieľala na víťazstve Kanaďaniek nad Slovenkami v play-off o svetovú skupinu Pohára federácie 2015 reprezentačných družstiev žien.

Dosiaľ poslednou hráčkou, ktorá sa prebila aspoň do semifinále na prvých troch grandslamových turnajoch sezóny, bola od roku 2009 Ruska Dinara Safinová. Štvrtý rok v rade majú prvé tri Majors tri rôzne víťazky. Pred Kvitovou sa presadili Číňanka Na Li Ruska Maria Šarapovová.

"Kvitová predviedla jeden z najlepších tenisových výkonov, aké som kedy v ženskom odvetví videla. Bolo to jednoducho úžasné. Ako hráč vždy snívate o tom, že ukážete svoje maximum práve na najdôležitejšej scéne," nadchýňala sa wimbledonská šampiónka 1998, Američanka Lindsay Davenportová, vo vysielaní BBC TV.

"Je súperkou, ktorá vás - ak sa jej darí - doženie k pocitu zmaru, pretože ste v úplne bezmocnom rozpoložení," podotkol trojnásobný wimbledonský šampión John McEnroe.

"Bola neuveriteľná od začiatku do konca. Bolo tam možno päť či šesť fiftínov, keď prejavila nervozitu, išlo však iba o intermezzo," skonštatovala domáca tenisová rekonvalescentka Laura Robsonová.


Dvojhra žien - finále:

Petra Kvitová (ČR-6) - Eugenie Bouchardová (Kan.-13) 6:3, 6:0 za 55 minút

Hlasy osobností:

Lindsay Davenportová: "Kvitová predviedla jeden z najlepších tenisových výkonov, aké som kedy v ženskom odvetví videla. Bolo to jednoducho úžasné. Ako hráč vždy snívate o tom, že ukážete svoje maximum práve na najdôležitejšej scéne."

John McEnroe: "Je súperkou, ktorá vás - ak sa jej darí - doženie k pocitu zmaru, pretože ste v úplne bezmocnom rozpoložení."

Laura Robsonová: "Bola neuveriteľná od začiatku do konca. Bolo tam možno päť či šesť fiftínov, keď prejavila nervozitu, išlo však iba o intermezzo."

Pat Cash: "Nemôžem povedať viac ako ´wow´. Skvelé predstavenie kontrolovanej sily!! Genie Bouchardová sa vráti ešte veľakrát."

Angelique Kerberová: "Gratulujem, Petra Kvitová!!! Zaslúžila si si to, bravó!!!"

Martina Navrátilová: "Blahoželám, Petra Kvitová!!!! Úžasná prezentácia sily."

Jelena Vesninová: "Petra Kvitová hrala počas celých dvoch týždňov vynikajúco! Skvelá práca aj od Genie Bouchardovej, zlepšuje sa míľovými krokmi."

Ben Rothenberg: "Okrem všetko iného je Petra Kvitová prvou hráčkou, ktorá sa úspešne pozviechala z Radka Štěpánka."

Rennae Stubbsová: "Zmienku si zaslúži aj Venus Williamsová, ktorá ako jediná na tomto turnaji Petru Kvitovú riadne otestovala."

Madison Keysová: "Obrovská gratulácia Petre Kvitovej, ktorá zahrala neuveriteľne."

Brad Gilbert: "Stále som v šoku, že Bouchardová urobila nula prispôsobení od začiatku až do konca. Kvitovej podania aj returny boli výborné a úradujúce."

Darren Cahill: "Pridobrá, jednoducho pridobrá. Nádherný tenisový výkon vo finále grandslamového podujatia. Bouchardovej čas ešte príde. Počínala si ako šampiónka, hoci dnes sa ňou nestala."

Tímea Babosová: "Skvelý výkon od milej osoby a skvelej šampiónky. Som veľmi šťastná s tebou!"

Yanina Wickmayerová: "Som taká šťastná s Petrou. Skvelá baba a šampiónka!"

Kristna Mladenovicová: "Bravó, Petra Kvitová. Mám z toho veľkú radosť. Je to príjemná osôbka a skvelá šampiónka."

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok