Vodca Moslimského bratstva dostal doživotie, ďalším potvdili trest smrti

TASR
5.7.2014 13:29

Vodca egyptského hnutia Moslimské bratstvo Muhammad Badíja dostal dnes doživotie za podnecovanie krvavých násilností, ktoré vypukli po vlaňajšom vojenskom prevrate, oznámila agentúra Reuters.

Vodca Moslimského bratstva dostal doživotie, ďalším potvdili trest smrti
SITA

Rovnaký trest ako Badíja dostalo aj ďalších 36 predstaviteľov a stúpencov zakázaného Moslimského bratstva. Všetkých obžalovaných usvedčili aj zo zablokovania hlavnej dopravnej tepny severne od Káhiry.

Súd v severoegyptskom meste Kaljúb súčasne v rovnakom prípade potvrdil tresty smrti pre 10 vysokopostavených predstaviteľov bratstva. Ôsmi z nich boli súdení v neprítomnosti. Verdikt bol vynesený už pred mesiacom, ale musel sa k nemu vyjadriť ešte veľký muftí, najvyšší duchovný predstaviteľ krajiny.

Obe skupiny odsúdených sa môžu voči verdiktom odvolať.

Egyptská armáda pred vyše rokom, 3. júla 2013, zosadila islamistického prezidenta Muhammada Mursího a tvrdo potlačila následné masové protesty stúpencov Moslimského bratstva. Stovky členov a prívržencov hnutia prišli o život a ďalšie tisíce skončili za mrežami.

V júnovom hromadnom procese bolo na smrť odsúdených asi 200 islamistov, vrátane vodcu Moslimského bratstva Muhammada Badíju.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok