Ukrajinská ofenzíva slávi úspech, povstalci sa sťahujú

TA3 TASR
5.7.2014 08:36

Separatisti na východe Ukrajiny sa dali na ústup. Pokračujúca rozsiahla ofenzíva ukrajinskej armády donútila proruských povstalcov opustiť aj mesto Slovjansk, ktoré bolo ich hlavnou baštou. Strely z ukrajinského územia zasiahli podľa ruskej FSB aj hraničný priechod Doneck, ktorý vedie do Ruska. Pravdivosť správy sa však nedá overiť. Informáciu uverejnila len ruská tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na tajnú službu.

O situácii na Ukrajine sme sa rozprávali s politológom Jurajom Marušiakom zo Slovenskej akadémie vied

Ukrajinská armáda v sobotu naspäť dobyla bašty povstalcov Slovjansk a Kramatorsk na východe Ukrajiny, po tom, čo proruskí separatisti ušli pred obrovskou vojenskou ofenzívou.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vojenských predstaviteľov.
Hovorca armády uviedol, že proruskí bojovníci sa stiahli do východoukrajinského mesta Doneck, čo je podľa jeho slov z ich strany taktický ťah s cieľom skonsolidovať sily.

Vedenie štátu v Kyjeve označilo znovudobytie oboch miest, popri ďalších menších mestách, za "jedno z najväčších víťazstiev" od začiatku "protiteroristickej operácie". Tú v polovici apríla nariadila kyjevská vláda so zámerom znovu prevziať pod kontrolu oblasti v rukách povstalcov.

Starosta Slovjanska Vladimir Pavlenko uviedol, že dni masívneho ostreľovania ukrajinskou armádou a nálety donútili proruských bojovníkov opustiť strategicky dôležité mesto so 110.000 obyvateľmi. Napísala to ruská tlačová agentúra Interfax.

Na príkaz ukrajinského prezidenta Petra Porošenka bola nad slovjanskou radnicou vztýčená ukrajinská vlajka. Porošenko tiež vyzval, aby bol do Slovjanska a Kramatorska okamžite doručený chlieb, voda, cukor, mäso a humanitárne potreby.

Masívne vojenské údery dnes pokračovali v meste Doneck na východe Ukrajiny, kam sa stiahli povstalci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok