Bolívia povolila detskú prácu od 10 rokov veku

TASR
5.7.2014 07:24

Bolívijský parlament tento týždeň schválil kontroverzný zákon, ktorý umožní prácu detí od 10 rokov veku za podmienky, že to nenaruší ich vzdelávanie a pomôže ich extrémne chudobným rodinám prežiť, informovala dnes agentúra Associated Press.

Bolívia povolila detskú prácu od 10 rokov veku
SITA

Zákon, ktorý podporil prezident Evo Morales, umožňuje za istých podmienok pracovať pre vlastný zisk deťom od 10 rokov a pre niekoho iného od 12 rokov veku.

Regionálna predstaviteľka Medzinárodnej organizácie práce (ILO), Carmen Morenová, povedala, že Bolívia sa zásluhou tejto legislatívy stala prvou krajinou, ktorá uzákonila prácu 10-ročných detí. Parlament ju schválil v stredu. Nový zákon označila za znepokojivý vzhľadom na to, že Bolívia je signatárom konvencie OSN, ktorá stanovuje ako minimálny vek pre detskú prácu 14 rokov.

Stovky tisíc detí pracujú v Bolívii, hoci doteraz tam platil minimálny vek pre prácu 14 rokov. Väčšina z nich však musí pomáhať podporovať svoje rodiny. V roku 2008 v krajine pracovalo odhadom 800.000 detí a tínedžerov do 17 rokov veku, väčšinou na rodinných farmách a v rámci neformálnej mestskej ekonomiky, napríklad pri pouličnom predaji.

Očakáva sa, že prezident Evo Morales čoskoro potvrdí nový zákon svojím podpisom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok